Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niby wszystkie kamienie nadają się do Malawi ale dziś byłem w punkcie sprzedaży kamieni dekoracyjnych i powiem, że od nadmiaru wyboru mam dylemat.

Okrągłe czy kansiaste ( ostre krawędzie), kwarczt różowy lub zielony itp itd. . .

Oto mozliwości :

Czy polaczenie kamieni okrągłych i ostrych ma sens? Kanciaste kamienie dają więcej kryjówek ale okrągłe są ładniejsze i wyglądają bardziej naturalnie . .

Chciałbym piskowiec na pewno - ten kamień chyba dobrze wpływa na parametry wody ??

pozdr

Opublikowano
Witam,

Niby wszystkie kamienie nadają się do Malawi ale dziś byłem w punkcie sprzedaży kamieni dekoracyjnych i powiem, że od nadmiaru wyboru mam dylemat.

Okrągłe czy kansiaste ( ostre krawędzie), kwarczt różowy lub zielony itp itd. . .

Oto mozliwości :

Czy polaczenie kamieni okrągłych i ostrych ma sens? Kanciaste kamienie dają więcej kryjówek ale okrągłe są ładniejsze i wyglądają bardziej naturalnie . .

Chciałbym piskowiec na pewno - ten kamień chyba dobrze wpływa na parametry wody ??

pozdr

o nie masz racji kolego Anioł - nie wszystkie się nadają.

Ja kieruję się przy wyborze kilkoma zasadami, ale pewno bardziej doświadczeni koledzy dołożą jeszcze kilka i nie ma tu podziału na okrągłe czy ostre - wybierz te co się tobie podobają a nie nam.

1/ raczej nie mieszaj więcej jak dwa rodzaje a naturalnie wygląda tylko jeden.

2/ to samo dotyczy krągłości czy ostrości - pomieszane nie wyglądają naturalnie chyba że na tło ostre - wychodzi lita popękana ze szczelinami skała a okrągłe na dno.

3/ odrzuć te rodzaje które potarte palcem się kruszą vide piaskowiec choć nie każdy oraz które zostawiają srebrne drobinki na palcach ( stale będziesz miał nie klarowną wodę lub fruwające srebrne drobinki)

4/ odrzuć te które zakwaszają wodę a najlepiej wybieraj kwasowo obojętne lub te podnoszące pH np wapienie, dolomity.

To była selekcja wstępna - to co pozostało do wyboru polej wodą i dopiero decyduj a oświetlenie w baniaku i tak jeszcze zmieni proporcje kolorów jedne barwy tłumiąc inne wydobywając.

Moim zdaniem najlepiej wydobywa kolory oświetlenie na diodach RGB power LED.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Na przedostatnim zdjęciu masz piękny serpentynit. Według mnie najładniejszy kamień jaki spotykam w akwarium typu Malawi. Z czasem i tak wszystko porośnie glonem i będzie wyglądać tak samo.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Photo 5 i photo 9. Z tego co widzę, to są to dość duże bryły - najlepiej znaleźć jakieś mniejsze. Samodzielnie jest problem z ich rozbiciem,;)

Opublikowano

Wg. sprzedawcy jest to kwarcyt zielony i jest jeszcze rozowy .. . Mi sie wlasnie te nie podobaja. Wezme chyba te okragle, ktore po zanurzeniu sa prawie czarne.

Opublikowano
Wg. sprzedawcy jest to kwarcyt zielony i jest jeszcze rozowy .. . Mi sie wlasnie te nie podobaja. Wezme chyba te okragle, ktore po zanurzeniu sa prawie czarne.

Moim zdaniem to właśnie to co wybrałeś jako czarny kamień - to serpentynit tylko sztucznie obtaczany.

Ja kupiłem właśnie taki sztucznie obtaczany gnejs - jest podobny to polnych otoczaków tylko faktura i wzorek zupełnie inny.

4f8fa12529400825m.jpg

• 1 miesiąc temu...