Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Redy i Demasoni już były łączone w 240, bo pamiętam takie dyskusje na forum, nie przypominam sobie, żeby ktoś później pisał o jakiś problemach z taką obsadą :wink:

Możesz połączyć te dwa gatunki, sam bym spróbował, gdybym miał na to miejsce. Redy i Demasoni mogą być, tylko wtedy już nic nie dodawaj :twisted:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

To jeszcze raz ja. Długo rozmyślałem, czy red-red będzie odpowiedni do 120cm. Rośnie on duży, więc pomyślałem, że po co męczyć rybę - poszukam coś innego. I teraz co dobrać do demasonów ?? Chciałbym jakiś gatunek o dwóch kolorach, nie wiem... johani ? crabro ??

Opublikowano

ja tam bym został przy red- redach i demasoni, crabro odpada, nie ta dieta akwa itd, johannii- sam nie wiem, coś nie bardzo, oba gatunki terytorialne, dość agresywne, obydwa gatunki lubią skały, więc może dochodzić do częstych walk, a red red lubi popływać w toni, więc nie będą sobie wchodzić w drogę, takie jest moje zdanie :wink:

Opublikowano
ryby są szczęśliwe i chętnie się mnożą.

Kurcze, nie piszcie takich rzeczy, to nie są argumenty :? co z tego, że się rozmnażają, to o niczym nie świadczy (może poza tym, że w akwa jest samiec i samica).

Lenek, jeśli nie Red, to już na pewno nie Crabro :wink: myślę, że chyba jednak możesz Redy do 240 wsadzić, oczywiście takiej 120 długiej, nie żadnej powydziwianej :wink:

Opublikowano

Kurcze, nie piszcie takich rzeczy, to nie są argumenty :? co z tego, że się rozmnażają, to o niczym nie świadczy (może poza tym, że w akwa jest samiec i samica).

:lol:

A co jest, jak rozpoznac po rybkach, ze jest im dobrze :D? Nie mowie, ze to dobra argumentacja, ale kazdy krzyczy, ze to, ze ryby:

-sie rozmnazaja

-zyja

-dobrze wygladaja

Wiec jak laik ma poznac, ze jego ryba jest dobrze?

Jak laczymy rozne, rozniste gatunki skupmy sie na tym, zeby nie laczyc grup: odmiennych zywieniowo, o skrajnie roznych temperamentach.. Ja natomiast nie polecam laczenia gatunkow o skrajnie PODOBNYCH charakterach..

Dlaczego?

Duzo latwiej polaczyc relatywnie spokojna rybe z agresorem, do starc miedzy nimi dochodzi rzadziej, niz laczac rzeznika z innym rzeznikiem.. To samo tyczy sie laczenia lagodnych gatunkow..

Imo 120cm, to mozna juz laczyc wiekszosc mbuniakow, w obsadzie 2 gatunkowej..

Napisalbym wiecej, ale potrzebuje 30 dodatkowych akwari z 30 roznymi konfiguracjami, poki co nie mam gdzie tego zmiescic :roll:

Red i Demasoni do 120cm pasuja, jak mialbym sie czepiac to imo bardziej nie pasuje Demasoni niz Red-Red, pozdro

Opublikowano

Lenek, jeśli nie Red, to już na pewno nie Crabro :wink: myślę, że chyba jednak możesz Redy do 240 wsadzić, oczywiście takiej 120 długiej, nie żadnej powydziwianej :wink:

Nie chorują nie chowają się za mocno, pływają bardzo chętnie, jedzą wszystko i w każdych ilościach więc wnioskuje że im dobrze :wink:

Opublikowano

Red Red z saulosi utworzy wg mnie zbyt jednostajny wizerunek. Zwłaszcza gdy bedzie tam tylko po jednym samcu. Red Red nie da się też demasonkom. Oba układy są do zrealizowania w takim akwa. Nie oszukujmy się jednak takie akwa to minimum dla Red red-ów w układzie wielogatunkowym. Gdybym miał jeszcze coś wymyślić to Demasoni z Hongi w układzie roslinożerców. Mówiąc jeszcze o rybach popularnych można dac i mięsnie afrę z yellow, z dietą mieszaną maingano z saulosi a można tak długo. Jeśli jedziesz do Krakowa i będziesz polował na ryby to kokosów się nie spodziewaj ;(. Wymienione powyżej ryby raczej dostaniesz tylko nie zapominaj żeby nie mieszać skrainych upodobań dietetycznych. Pozdrawiam

Opublikowano

Wg mnie również uważam ze połączenie redów z saulosi jest słabe.

Niebieski samiec saulosi i biało kremowy reda znikną wśród zółtych samiczek oby gatunków.

Lepiej będzie wygladało połączenie redów z maingano.

Będzie zółto, niebiesko, białe i ciemnogranatowo - jeśli chodzi o ferię barw to więcej nie trzeba.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Za niedługo jadę po sauloski a dalej nie za bardzo wiem co do nich dobrać. Chcę, żeby drugi gat. nie zdominował saulosi. W akwarium ma pływać stadko saulosi gdzieś ok. 3+??, ale to się okaże. Chciałbym do nich dodać jakiś mały haremik (na początku młode może 5 sztuk) tylko nie wiem jaki gat. Maylandia estherae OB - ten mi się podoba, ale to duże bestie i nie wiem czy nie zdominowałyby saulosi. Maingano - fajne, tylko trudno określić płeć i podobno jakieś problemy z rozmnażaniem przy obsadzie z saulosi, więc chyba odpada. Rdzawe - wydają się idealne, lecz odbiegają kolorystyką od innych gat. dlatego to jest ostateczność. Może jakieś inne gat. ? Jakieś propozycje ?