Jump to content

Lampa led 20000k

Recommended Posts

Znam ten wątek ale tam yaro nie wyjaśnia takich kwestii.Nie potrzebuje płynnej regulacji,żadnej regulacji nie potrzebuje,wystarczy on i off.Mam nocne oświetlenie.Chciałbym poprostu żeby mi ktoś wytłumaczył jak dobiera się zasilanie,na jakiej zasadzie

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

Zasilacz dobierasz (lub łączysz diody zależnie od zasilacza który masz).

Najpierw napiecie:

Jeżeli masz diody 3.2-3.6, a zasilacz 24V to 24/3.6=6.66 czyli możesz podłączyć w szereg nie więcej niż 6 diód (to jest jedna gałąź).

Teraz prąd:

Masz diody 0.75A czyli jeżeli będziesz miał jedną gałąź to starczy Ci 1A, jeżeli 2 gałęzie to odpowiednio 2x0.75A czyli 1.5A więc zasilacz 2A bo zawsze lepiej dać z zapasem.

Poza tym jeżeli nie zastosujesz drivera który ograniczy prąc to poleci maxymalny prąd i spalisz diody - ot cała filozofia.

• Dziękuję 1

Teraz to rzuciles trochę światła na sprawę,dzieki...czyli do tego zasilacza hp 18,5v mogę podłączyć 5 diod szeregowo patrząc pod kątem napięcia,natomiast dysponuje on natężeniem 3,5 A co chyba jest ok ale musze ograniczyć prąd driverem.Do sagema mogę podpiąć 2 gałezie jedna z dwoma diodami a druga z jedną dioda i powinno śmigać bez drivera?

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

Jesli nie masz pojecia o elektronice to przyjmij kilka rzeczy jako baze i nie staraj sie ich zmieniać :P

- uzyj driver(y),

- jesli masz zasilacz ktory jest w stanie dac odpowiednie napiecie połacz wszystkie diody szeregowo. Wymagane napiecie to suma napieć zasilania wszystkie diód (~27V). prad wychodzący z drivera nie moze być większy niż maksymalny prąd najsłabszej diody (zdaje się ze 750mA w twoim przypadku). prad podany na zasilaczu moze być (i powinien byc) dowolnie większy.

- jesli nie masz takiego zasilacza podziel diody na 2 lub 3 identyczne grupy. Tyle samo takich samych diod. Siedem się kiepsko dzieli :D więc musisz albo odrzucic jedną albo dokupić dwie diody. Diody z kazdej grupy połacz szeregowo. Sugeruję łaczyć tak aby używać napięcia 12V lub 24V (czyli 3 lub 6 sztuk). Następnie szeregi połacz równolegle. Przy 3 diodach w kazdym szeregu potrzebujesz zasilacz 12V/1.6-2A (3.7V*3=11.1V -> 12V, 750mA*2gałęzie=1.5A ->1.6-2A). Przy 6 sztukach prąd zostaje taki sam napięcie będzie potrzebne 2x większe.

Jesli chcesz łaczyc wg swojego widzi-misię to musisz zrozumiec prawo Ohma i prawa Kirchhoffa. Bez tego rozwalisz diody.

• Dziękuję 1