Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odkopałem ten temat, bo niedługo będę miał Labeotropheusy i zastanawia mnie ta artemia. Bo z jednej strony wygląda, że artemia im nie służy. Z drugiej strtony na serwisie KM w artykule o żywieniu Labeotropheus-ów jest napisane, że można podawać. To jak to jest podawać czy nie?

Opublikowano

no ja bym raczej nie podawał - po przeczytaniu tematu :D A tak w ogóle to wiadomo już co mogło być przyczynom padania kulfonów? Może ktoś coś czytał na ten temat?

Mi osobiście się wydaje, że artemia nie została strawiona przez ryby, gdzie w konsekwencji doszło do uszkodzenia organów wewnętrznych, a potem śmierci kulfonków- to takie tylko moje przemyślenia, nie sugerować się lepiej :wink:

Opublikowano

Moje kulfony karmione raz na jakis czas artemia nie wykazuja zadnych oznak "po spozyciu"...

Aczkolwiek podaje znacznie rzadziej niz wtedy gdy nie mialem ich w akwa.

Opublikowano

Według moich doświadczeń częste tzn. z rzędu np. dwa , trzy dni podawanie artemii może doprowadzić jak u mnie do zejścia labeotropheusów.

Oczywiście cały czas mówimy o Labeotropheusach fuelleborni , bo w moim przypadku one padły:(.

Labeotropheusy są "wybitnymi" roślinożercami , choć czytałem , że z glonami pobierają nawet do 30% skorupiaków , ale może akurat artemia ma coś takiego co im nie służy?

Inne mrożonki , jak np. cyklopa , wodzienia , czarną larwę komara pobierają bez problemu i bez większych ekscesów jelitowych.

Jeśli już chcesz hodować fuelle , piękne ryby, to nastaw się raczej na obsadę z glonożercami:)

IHMO pięknie będzie wyglądało akwarium z kulfonami i demasoni.

Fuelleborni zajmują rewiry nad skałami i ignorują raczej mniejsze ryby , a demasoni trzyma się skał , więc nie będzie wchodził w drogę fuellom.

A jaką odmianę chciałbyś trzymać?

IHMO najpiękniejsze , choć raczej mało popularne są Katale Island:)

http://www.unimati.dk/images/Katale1555.jpg

http://www.unimati.dk/images/Katale_hun.jpg

http://www.unimati.dk/images/Katale60a.jpg

Opublikowano

Chciałbym chichild lub "mpanga red", ale w tan-malu chichild sporo kosztują. Może dlatego, że to 8cm okazy. Także pozostanie mi "Thumbi West". Razem z nimi będę miał sauloski i rdzawe.

Opublikowano

ja kiedyś podałem fuellom ( około 3 cm) wodzienia- na 3 sztuki zeszły 2, jedna po 24 godzinach, a 2 po około 48, błędy młodości, ale i jakieś doświadczenia zarazem- tak czasem bywa. Objawy mniej, więcej były takie jak u Daniela- ryki osiadały na dnie, szybko oddychały, a po zejściu były nieco podpuchnięte, wyglądało to jakby się zapchały żarciem. Podobne objawy jak w Bloat, ale tą chorobę wykluczam, bloat nie działa tak gwałtownie, zazwyczaj ryba choruje nieco wcześniej, nie przyjmuje pokarmu, odchody itd. a u fuellów zejście było nagłe.