Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Choroba na Malawi dopadła i mnie.

Akwarium 300l 120x50x50

Oświetlenie: 2x 30w ( Power glo+Aqua glo )

Filtracja: JBL 901 + Aquael turbofilter 2000

Dekoracja: Wapień filipiński + żwir koralowy

Po przejrzeniu na forum proponowanych obsad bardzo urzekły mnie dwa gatunki ryb:

Pseudotropheus Elongatus Mphanga

Metriaclima Msobo Magunga

I tu pojawia się problem bo nie za bardzo wiem jaki trzeci gatunek dobrać ponieważ proponowany Melanochromis cyaneorhabdos niezbyt wpadł mi w oko. Chciałbym do tej obsady jako trzeci gatunek dodać którąś z następujących rybek ale nie wiem czy mozna

- Labidochromis sp. perlmutt

- Melanochromis joanjohnsonae

- Metriaclima sp."membe deep"

- Cynotilapia afra Cobwe

- Pseudotropheus flavus

- Labidochromis caeruleus

Proszę bardzo o POMOC w doborze trzeciego gatunku. Być może ktoś poleci mi coś innego

Opublikowano

Z podanych wybrałbym może Melanochromis joanjohnsonae lub membe deep. Ko,lorystycznie pasowałby Labidochromis caeruleus - yellow, ale żywieniowo chyba niebardzo;)

Opublikowano

Do tej obsady również wybrałbym M.joanjohnsonae. Membe deep z msobo niestety nie może być w jednym akwarium,ze względu na możliwe krzyżówki między nimi.

Opublikowano

Metriaclima sp."membe deep" to taki mały klon magunga więc z niego zrezygnowałbym w pierwszym rzędzie, Labidochromis sp. perlmutt, Cynotilapia afra Cobwe i Melanochromis joanjohnsonae, Pseudotropheus flavus oraz Labidochromis caeruleus to akurat ryby celujące w karmę bardziej mięsną niż mphanga. Da się je połączyć na diecie kompromisowej czyli układ pół na pół karm mięsnych w stosunku do karm roślinnych. Mięsożercy to jeszcze pociągną a mphanga jeszcze podoła. Jednak osobiście celowałbym w bardziej zbieżną dietę ... kompromis to zawsze kompromis :D. Z tego co zostało tu wymienione proponowałbym jeszcze zrezygnować z ryb w pionowe paski czyli afry ( potencjalne konflikty między pasiakami ) i żółtych czyli yellow ( zbyt wiele żółtych ryb ) ;). Resztę możesz posiadać. Bez diety kompromisowej z przewagą karm roślinnych można by im dorzucić np. Metriaclima ( Pseudotropheus ) sp. perspicax orange cap czy Iodotropheus sprengerae.

Opublikowano

Dziękuję bardzo za podpowiedzi. O ile dobrze zrozumiałem to najlepszym rozwiązaniem na trzeci gatunek jest:

- Pseudotropheus sp."Perspicax Orange Cap"

- Iodotropheus sprengerae

Natomiast gatunki:

- Pseudotropheus flavus

- Labidochromis sp. Perlmutt

- Melanochromis joanjohnsonae

mogą sprawiać lekkie problemy z karmieniem

Powiem szczerze że z nich wszystkich najbardziej pasują mi :

- Pseudotropheus sp."Perspicax Orange Cap"

- Labidochromis sp. Perlmutt

Mam pytanie dotyczące kompromisu w diecie. Czy to oznacza że gdybym zdecydował się na Labidochromis sp. Perlmutt ( powiem szczerze że bardzo mi się ta rybka podoba) musiałbym ją osobno karmić pokarmem mięsnym?

Opublikowano

Nie musisz karmić osobno bo to trudne u takich ryb jak perllmut są one małe i nawet karmienie z ręki dodatkowym mięskiem sie nie uda. Musisz więc wypośrodkować dietę. Mięsożerna mbuna w przeciwieństwie do np. drapieżników nie musi mieć prawie 100% diety mięsnej. Wystarczy dawać w okolicach 80% składników zwierzęcych aby było to dla nich optymalne. Technika pozyskiwania karmy u labidochromisów z peryfitonu powoduje że niejako przy okazji pochłaniają znaczne ilości roślinnej części peryfitonu. Problemem jest więc gdy dostają zbyt mało skladnikow zwierzęcych. Na drugim biegunie masz mphange która jest rybą peryfitonozerną. Ta ryba powinna dostawać co najwyzej 1/3 karm zwierzęcych aby było idealnie. Gdy dasz pół na pół to będzie ok. Możesz też czasem dając 2/3 zwierzęcych. Jeśli mphangi zaczną tyć dawaj pół na pół. Oczywiście mięso to przenosnia ni wolno pyszczaków podawać czegokolwiek ze zwierząt cieplokrwistych tylko bezkręgowce ( pomijając ochotke i tubifex ).

Opublikowano

Dziękuję bardzo za okazaną pomoc. Decyzja zapadła. Docelowa obsada to:

- Labidochromis sp. Perlmutt 1+4

- Pseudotropheus Elongatus Mphanga 1+4

- Metriaclima Msobo Magunga 1+4