Skocz do zawartości

Akwarium 1900 l - 300x98x65 - budowa akwa oraz szaf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Życzę Ci powodzenia, zwłaszcza finanoswgo :D bo byłoby swietne akwa i pisze to szzcerze bo sam kończę dom a i planowałem akwa o długości 430

A mówiłeś, że w knajpie, więc albo planujesz w sumie cztery

zbiorniki, albo prowadzisz dość rozrywkowy dom :-)

milc

Opublikowano
narazie mam w murze otwór 400 x 70

Muszę pomyśleć o takiej strategii wobec żony, o ile będę

kiedykolwiek dom budował, bo posiadanie salonu z taką

dziurą w ścianie znacząco by mi ułatwiło negocjacje w celu

jej wypełnienia :-)

A na poważnie - zastanawiałem się kiedyś, i przy takich

rozmiarach zbiornika / zbiorników to dobrze byłoby mieć

za akwarium pomieszczenie gospodarcze, tam bym się

dopiero mógł rozpędzić z eksperymentami z filtracją :-)

milc

Opublikowano

właśnie jak szukałem projektu domu to musiało być za ścianą pomieszczenie gdzie mogę te wszystkie rzeczy zrobić :)

Rozumiem że niektórzy muszą brać pod uwagę żony zdanie na szczęście w moim małym gniazdku too ja jestem dominującym samcem a poradzić sobie ze mna potrafi tylko 4letnia córa:) ale ona nie ma nic przeciwko rybom :) zresztą żona również nie

Opublikowano

Takie czterometrowe powstaje w Koninie, ale morskie, było jeszcze niedawno pokazane na stronach botii. Rozmiar robi niesamowite wrażenie, ale myślę że do takiego akwa to musi też być odpowiednie pomieszczenie aby mebel nie przytłaczał.

Czy któryś z was ma pomysły jak wydobyć efekt głębi w akwa.

Opublikowano

2608.jpg

wizualizacja poddasza jeszcze bez ścian podziałowych ale z zaznaczonym miejscem dla akwa. Sukcesywnie bedę dodawał kolejne wizualizacje oraz zdjęcia, fachowcy od wykończeniówki wchodzą ok 10 września, tak więc klamka zapadła

Jak rozwiązanie zastosować w kwestii podmian wody?

Opublikowano

A mówiłeś, że w knajpie, więc albo planujesz w sumie cztery

zbiorniki, albo prowadzisz dość rozrywkowy dom :-)

milc

bo akwa będą w knajpie - nie pisałem że w domu, skót myślowy mi tylko taki wyszedł - chodziło mi że biorąc pod uwagę wydatki na ukończenie domu a wykańczanie domu wykańcza finansowo i to znam z autopsji to wydatek na akwa ponadgabarytowe może być gwoździem do "trumny" zwłaszcza jak małżonka yaro się dowie że za cene samego szkła może mieć całkiem ładnie zrobina łazienkę albo kuchnie.

Oczywiście jak dla yaro ta kwota jest do przyjecia to mozna tylko się cieszyć - jak tak marudzę bo poprosty z powodu tej kwoty moje plany/marzenia musiały ulec zmianie.

P.S nie doczytałem o dominującym samcu :wink::D więc ten problem przynajmniej z głowy :D

Opublikowano

Jak rozwiązanie zastosować w kwestii podmian wody?

przynajmniej ja nie wyobrażam sobie filtracji w takim akwa innej niż sump a jeżeli sup i w dodatku robisz remont czyli możesz w to miejsce podprowadzić bieżącą wode i kanalizacje to aż prosi się o zrobienie stałej podmiany lub jakiejś automatycznej

Opublikowano

obowiązkowo - bo nic gorszego od noszenia wiadrami wody do takiego akwa po tych schodach :) przy 20% podmianie wyjdzie Ci wynieść i przynieść 30 pełniutkich po brzegi wiaderek :/ średnia przyjemność.

co do dominującego samca to wszystko ma swoje granice :/

natomiast akwa u mnie będzie powstawać za około dwa lata więc moze cos się zmieni.

Zastanawiam się również nad tym czy nie można trzech stron akwa wymurować a do oglądania zostawić tylko przednią szybę, w ten sposób miałbym już gotowe tło strukturalne :)

Opublikowano

Można prawdopodobnie wymurować, a potem pokryć szczelnie żywicą

epoksydową z atestem. Pozostaje tylko problem granicy szyba - mur i jej

szczelności, musi tam być jakaś rama (stalowa?) i silikon.

Poczytaj sobie o zbiorniku z płyt wiórowych, pokrytym od wewnątrz

masą z włókna szklanego z żywicą poliestrową:

http://www.malawicichlidhomepage.com/panis/plywoodtank.htm

Ma to sporo zalet, i to niekoniecznie koszt jest najważniejszą rzeczą.

Przy takim zbiorniku i tak sam koszt szkła to jeszcze nie cały budżet,

ale taki zbiornik trudniej uszkodzić, a nawet jeśli zostanie któraś ściana

lub dno uszkodzona, to miejscowa naprawa jest możliwa, przy szkle

niekoniecznie.

I jeszcze kwestia otworów - w drewnie, jak wiadomo, jest dużo łatwiej :-)

milc

Opublikowano
Zastanawiam się również nad tym czy nie można trzech stron akwa wymurować a do oglądania zostawić tylko przednią szybę, w ten sposób miałbym już gotowe tło strukturalne :)

bardzo duże zbiorniki np w oceanariach często są własnie w ten sposób zrobione co do szzcegółów to z całego forum to tak dokładniej to wiedzę na ten temat to chyba tylko snocho by miał i to być może nie tylko teoretyczną ale i praktyczną bo pracował w firmie co rózne dziwne i dość spore akwa zkładali w tym te w oceanarium Gdyńskim też.