Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

zamówiłem akwarium z pokrywą 200l wymiary 100x40x50 bodajże ale nie mam pojęcia jaki filtr zewnętrzny kupić proszę o pomoc ( tylko za rozsądne pieniążki nie zaraz za 600zł :P)

miło było by jeszcze jakby państwo podzielili się poradami...

1. jakie podłoże czytałem że żwirek a pod to styropian ale co wy o tym sądzicie....

2. poprosiłem znajomego żeby mi załatwił kamienie wapienne z kopalni odkrywkowej z pięknymi pozostałościami muszli czy coś takiego może być do biotopu malawi ?

3. czy oprócz filtra zewnętrznego potrzebny bedzie mi jeszcze jakiś inny ?

z góry dziękuję za wszelką pomoc i mam nadzieję że nie zdenerwowałem nikogo głupimi pytaniami proszę o wyrozumiałość dopiero zamierzam wkroczyć w świat malawi :)

Opublikowano

Cześć. Polecam filtr HW-302 jak biologa lub JBL e901 sam podejmij decyzję którego wolisz. Oba sobie poradzą. Jako filtr mechaniczny polecam Ci AquaEl Circulator 1500 z gąbką i będziesz miał porządek w akwarium. Odnośnie podłoża polecam położyć na szybę styropian 1 mm lub 2 mm jak 1 ki nie znajdziesz a na to wysypać piasek z castoramy firmy KREISEL. Pamiętaj tylko aby styropian położyć docięto o jakieś 2 cm mniejszy z każdej strony aby pod odkopaniu piachu nie było widać białego dna. Cena bardzo niska. Piasek najpierw dokładnie trzeba kilka razy wypłukać.

Opublikowano
Odnośnie podłoża polecam położyć na szybę styropian 1 mm lub 2 mm jak 1 ki nie znajdziesz a na to wysypać piasek z castoramy firmy KREISEL. Pamiętaj tylko aby styropian położyć docięto o jakieś 2 cm mniejszy z każdej strony aby pod odkopaniu piachu nie było widać białego dna. Cena bardzo niska. Piasek najpierw dokładnie trzeba kilka razy wypłukać.

Jeszcze z tak cieńkim styropianem się nie spotkałem.Miałeś na myśli chyba centymetry.

Opublikowano

dziękuję oczywiście że 1-2 cm a co myślicie o zewnętrznych filtrach aqael ?\

i wiem że tak nie powinno być ale dla dzieci robi się wszystko więc....

1 pyszczaki kupiłem 2 lata temu do małego akwarium 30 l na zmywarce od kolegi były maluteńkie i oczywiście skarłowaciały nie rozmnażały się kolega się śmiał że poda mnie do animalsów ale jak będę kupował rybki do nowego to czy stare mogę wpuścić czy nie bo będą większe i nie wiem czy nic nie zrobią nowym ?

taki jakieś pomarańczowe nie wim dokłanie fachowo :P

Opublikowano

Nie pisz nam nawet takich rzeczy. Wstaw zdjęcie do galerii i postaramy się zidentyfikować co to za ryby. Podałem ci jedne z tańszych filtrów i sprawdzonych. Jaki filtr ty chcesz kupić?

Opublikowano

Filtr kubełkowy AQUAEL MidiKani 800 lub Filtr TETRA EX 800 PLUS MODEL 2014 NOWOŚĆ 700 ale różnica cernowa dość duża a co wy powiecie ? któryś się opłaca ?

Opublikowano

Z tetrą swojego czasu był problem przeciekania po dość krótkim czasie. Mijały jakieś 2 lata i filtr zaczynał przeciekać. Jeżeli chcesz brać któryś z tych dwóch które ty zaproponowałeś, a nie z moich propozycji to ja bym brał Midikani.

Pod względem ceny wygląda to tak:

HW - 302

Midikani 800

JBL e901

Tetra ex 800 (odradzam).

Wybór należy do Ciebie. Wszystkie te filtry jako biolog sobie poradzą w twoim zbiorniku bez najmniejszych problemów.

• Dziękuję 1