Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A jesteś w stanie zaproponować rozwiązanie takie przy którym Twoim zdaniem powinno to chodzić.

Opisz wszystko gdzie to będzie stało/leżało,daj fotki , długości wężyków 1/4" i co to wreszcie ma napędzać czy trójnik z filtra zewnętrznego czy oddzielna pompka.

Wszystko to na moje pw a nie tu bo to jest naprawianie błędów a nie temat główny. Blok w wersji zewnętrznej wolno stojący w szafce obok kubła został dokładnie tu opisany.

henryk.mag@gmail.com

Opublikowano

Również uruchomiłem absorber lecz nie wiem dlaczego na wypływie według testu wychodzi mi ku mojej rozpaczy NO3-50 i tyle samo w akwarium może ktoś jest w stanie podać mi przyczynę.Przepływ ustawiany na 10l/h aktualnie zmniejszyłem na 4/h sam nie wiem czy zostawić tak czy wrócić do poprzedniego. Na pewno złoże nie zapełniło się jeszcze,pozostałe parametry wody Ph-7.6;PO4-0.7

Opublikowano

Nie ma co rozpaczać tylko szukać przyczyny.

Pewnik - jeśli przeciskamy przez złoże Purolite A520E wodę z NO3 to na wylocie musi być ich mniej.

Powodem odmiennego stanu może być:

1/ to nie jest Purolite A520E a ty nie robiłeś formowania wstępnego

2/ test jest do bani np. Zoolek NO3 i pokazuje co chce.

3/ złoże jest napełnione NO3 bo nie oczekuj że zmieni kolor - pozostanie białe.

Pierwsze mało prawdopodobne ale na pozostałe dokładnie opisz.

Od kiedy pracuje jakie było NO3 na starcie czy tam było NO3 -160 mg/l jak pisałeś w pw?:confused: a jakie jest teraz to wiemy -50 mg/l jakie masz NO3 w kranówie kiedy i ile podmieniałeś. ile litrów wody w systemie baniaka.

Chodzi mi o zrobienie bilansu azotanów w baniaku i w bloku absorbera.

Kolega zbudował blok na dwu szeregowo korpusach liniowych 2,5" w technice szybkozłączek i wężyka z osmozy. Szczelność pewna ale regeneracja złoża solanką chyba będzie trudna.

Opublikowano

Testy robiłem firmy JBL;złoże pracuje od 22.05.2015r.zrobiłem błąd i nie zmierzyłem NO3 w baniaku przed uruchomieniem złoża w dniu dzisiejszym robiliśmy test i wyszło w baniaku jak i na wylocie NO3-50,zbiornik 700 litrów.Regeneracja będzie bardzo prosta zastosowałem dwa trójniki robiąc dwie oddzielne instalacje kiedy przyjdzie czas do regeneracji zaworkami zamknę jedną a solankę puszczę drugą nitką w załączeniu przedstawiam fotki mam nadzieję,że będzie widać o co mi chodzi,na jednej z nich widać,iż złoże zmienia kolor czyli wydaje mi się,że działa a jak Wy myślicie?

post-9262-14695722469963_thumb.jpg

post-9262-1469572247462_thumb.jpg

post-9262-14695722478786_thumb.jpg

Opublikowano

To miom zdaniem mamy do czynienia z punktem 3.

Jeśli przez złoże przez 3 dni płynęło 10l/h to przeszła cała woda z baniaka czyli ok 700l.

Jeśli miała na starcie czego nie zmierzyłeś NO3 tak ok 80 mg/l to po 500 litrach złoże napełniło się pochłaniając ok 40000 mg NO3 bo taką może zgromadzić 1 litr Purolite.

Więc od doby złoże jest zapchane na amen.

Trzeba regenerować solanką ze soli tabletkowej no i kupić test NO3 Saliferta lub JBLa ale nie Zooleka nawet jak jest w zoologu za rogiem.

Nie masz kolego żadnego pecha tylko zaazotowany baniak na amen a wody dużo.

Teraz po regeneracji pozostało nadal z 20000 mg NO3 więc znowu szybko się zapcha ale już po dwu regeneracjach masz luzik.

Wróć do tych 10l/h a nawet poluzuj złoże i ustaw 20l/h bo wody dużo w systemie.

Ta zmiana koloru żywicy to tylko brudy z wody. Purolite to nie Purigen i nie zmienia barwy wraz z zapchaniem azotanami - stale jest biały choć z czasem robi się czerwony w pobliżu wlotu wody a całe szarzeje od wychwyconych brudów z wody.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

cześć,

Sprawdzał ktoś jakie jest pH na wyjściu z absorbera w stosunku do akwarium?

Chodzi mi oczywiście o dokładne pomiary, najlepiej ph-metrem.

Jeżeli było, a się nie dokopałem, to przepraszam :)

Opublikowano
Blok absorbera mam i ja :)

Blok wykonany został z pojemnika 2 litrowego o budowie cylindrycznej, którego przeznaczeniem jest przechowywanie produktów żywnościowych - sypkich (Plast Team - Stockholm).

Powiedz jeszcze jaki jest w absorberze przepływ przez złoże tzn. z której strony jest wlot a z której wylot wody.

Opublikowano
Powiedz jeszcze jaki jest w absorberze przepływ przez złoże tzn. z której strony jest wlot a z której wylot wody.
Wlot wody jest od spodu, natomiast wylot u góry.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Możem ale nie musi. @Pikczer widzisz tu blat?
    • No. Po wspólnych ustaleniach z rodziną doszliśmy do porozumienia - akwarium będzie stało w salonie, i najprawdopodobniej wymiarowo będzie wyglądało następująco: 200 cm długości, 80 szerokości i 60 wysokości. Czeka mnie pewnie sporo czytania żeby jakoś w miarę dobrze zgrać obsadę, z tatą zastanawiamy się generalnie nad mbuną (najbardziej podobają nam się rumowiska skalne/generalnie miejsca gdzie jest dużo skały) tata ma już z nią doświadczenia sporo, w przeciwieństwie do mnie, ale na pewno jeszcze zdążę się wiele dowiedzieć bo jeszcze jestem całkiem młody :). Także tak, dzięki za nakierowanie generalnie bo na pewno wyjdzie to dla pyszczaków na duży plus, a takie akwarium jak już zostało tutaj słusznie zauważone będzie piękną ozdobą salonu.
    • Jasne, macie racje, myślałem sobie nad tym i rzeczywiście nie ma co się z tym wszystkim spieszyć, finalnie akwarium najprawdopodobniej będzie w salonie bo u mnie w pokoju miejsca jest trochę, ale nie na tyle żeby móc postawić bardzo duże akwarium. Bardzo wam dziękuję za porady, bo uświadomiliście mi parę rzeczy . Tapatalkowane.
    • Koledzy podpowiadają Ci o maksymalizacji akwarium, uwierz mi, że mam akwarium 300 cm i do dzisiaj żałuję, że nie zrobiłem większego, bo mam miejsce. Gdyby go nie było i wcisnął bym na styk, nawet gdyby było to 200 cm to nie miał bym do siebie pretensji. Co do stelaża, blatu i innych ważnych rzeczy. Jeżeli ma to być w salonie, musi być to estetyczne i współgrać z całością. U mnie 3 tony stoi na meblu. Oczywiście mebel nie jest z IKEI ani z żadnej sieciówki, zrobiłem go pod zamówienie, a stolarz wiedział co robi. Pieniądze też są bardzo ważne, ale robienie czegoś , a potem poprawianie, bo coś się nie podoba, kosztuje dużo więcej. Ja swoje akwarium stawiałem 2 lata, zbieranie funduszy, czekanie na to co chcę. Dziś uważam, że warto, dozbierać kasę, przemyśleć wszystkie aspekty akwarystyczne, takie jak wielkość akwarium, sposób filtracji, podmiany wody itp. A moje o 60 cm za małe akwarium wygląda na szybko, tak.
    • Skoro to nie jest na 10cm gruby blat z prawdziwego orzecha włoskiego albo dębu to czy musisz koniecznie od niego zaczynać? Wyobraź sobie, że nie masz tego blatu i wtedy spróbuj obrać plan i wylicz to co chcesz. Ja wiem że ten blat też kosztuje ale przy takiej inwestycji nie ma sensu, aby się wszystko kręciło dookoła tego blatu, to nie Słońce.  Stelaż i akwarium najważniejsze elementy. Zobacz na ile wystarcza fundusze i to kalkuluj.  No i najważniejsze, odpowiedz sobie na pytanie: czy podoba mi się ten blat? Uwierz mi, że nawet jeśli nie jesteś pedantem to ten widoczny pod akwarium blat może szczypać w oczy, zawsze, każdego dnia.  Umiesz spawać? A Twój Tata umie? Idealny moment aby wspólnie zrobić stelaż pod akwarium. Jeśli masz taką możliwość to ją wykorzystaj.  Pamiętaj, że zarówno ja jak i większość tutaj ludzi absolutnie się nie mądrzy tylko są to zazwyczaj przytaczane własne doświadczenia i niekiedy wpadki.  Dobra, czas na kawę
    • Mogłem z tą grubością polecieć za mocno, za co przepraszam. Sprawdziłem przed chwilą i wyszło że ma 4 cm grubości, no miary w oczach to ja nie mam ;/. I tak, jest z płyty wiórowej.
    • Coo -Blat 10cm grubości? Jeszcze takiego nie widziałem z płyty drewnianej - wiórowej? Czy coś źle zrozumiałem?
    • Jak masz blat dwa metry to nie bierz akwarium 120cm. Miałem mniejsze i też takie 120 no i sobie były. Niby ładne. A teraz mam nieco większe 180cm i spod 50cm i przód 60cm. Mimo że skromne to na żywo robi na wszystkich wrażenie, bo jest "wielkie". Może nie gigant ale je widać w salonie.  Pomyśl nad stalowym stelażem. Ja chciałem nauczyć się spawać, bo taki miałem kaprys. Kupiłem więc materiały i chińską dobrą, wygodną spawarkę. Fajna zabawa a wyszło wszystko jakieś 70% tego co bym zapłacił za gotowca. Mocna, stabilna konstrukcja, która rozkłada ciężar i już. Przez 2lata ze sklejki miałem obudowę bo brakowało lasy ale i tak było estetycznie. Teraz mam obudowany spod pod wzór mebli. Nie wszystko na raz. Ale posłuchaj wszystkich powyżej i nie bierz akwarium 120cm, bo to na gupiki się nadaje tylko.  A jak sobie wstawisz takie 180 czy 200cm (albo większe ) to zapewniam Cię, że każdy (i Ty też) chociaż w myślach zawsze na widok tego akwarium będzie mówił : ale ku... fajne wielkie akwarium:)  A jak wstawisz 120cm to będą ( i Ty też) mówić: o jest akwarium, z rybkami, woda nawet chlupie sobie, no fajne...
    • Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.