Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osobiście nie zastosowałbym mechanika oddzielnie, biologa oddzielnie, falownika oddzielnie bo zagracisz akwarium. Przy dobrzej konstrukcji kaseciaka ogarniesz dwie pierwsze rzeczy a może nawet i trzecią. A w akwarium będziesz miał bardziej estetyczne.

Opublikowano
37 minut temu, MarcinKoz napisał:

Myślalem o takiej pompie mniejsza od atmana ale generalnie to to samo

https://www.aquario.pl/pompy-akwarystyczne/8288-hsbao-hsb-300-pompa-220lh.html

Tej nie znam, te, które wymieniłam przedtem, są sprawdzone prze forumowiczów. Niektóre pompy są bardzo głośne , warto obejrzeć filmy na You tube

17 minut temu, MarcinKoz napisał:

Ale podpowiadają mi tutaj że ten mój filtr nie ogarnie przepływu więc już sam nie wiem jakoś dziwnie w akwarium bez mechanika :)

Bez mechanika się nie da. Ale można mieć filtr kasetowy spełniający obie funkcje.

Opublikowano
50 minut temu, suricade napisał:

Bez mechanika się nie da. Ale można mieć filtr kasetowy spełniający obie funkcje.

Dokładnie. Trzeba zacząć od historii. Dlaczego powstało coś takiego ja filtr kasetowy. Ideą było to, że wszystkie rodzaje filtracji, czyli mechaniczna, biologiczna, chemiczna są umieszczone w jednym zgrabnie, własnoręcznie wykonanym pudełku :) można w nim zawrzeć także funkcję skimmera, a nawet wsadzić grzałkę. 

MarcinKoz w pierwszym poście tego wątku jest sporo opisane, warto przeczytać.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ja cały czas zastanawiam się nad dużym filtrem kasetowym w postaci wklejonego pcv na całą tylną ścianę akwarium. Przy szerokości 10 cm da mi to 50 L filtra, z możliwością ukrycia wszystkiego czego potrzeba, a być może i z dwoma pompami.

Koszty wykonania podobne do zwykłego (nie potrzeba bocznych, spodniej oraz tylnej ściany w takim filtrze). Objętość ogromna, brak konieczności przyklejania tła z tyłu akwa. Jedyny minus jaki w chwili obecnej widzę to brak możliwości wyjęcia, ale nie jest on dla mnie jakiś przerażający.

Co myślicie o idei filtra na całej długości wklejonego na stałe ?

Edytowane przez piotr51
Opublikowano (edytowane)

Tu masz kolego link jeden z naszych kolegów ma tą filtracje za tłem wykonano.

Ja sam mam ten projekt filtracji wykonany i jestem zadowolony z niego,jeden minus musisz dobrze przykleić tło do szyby.

Duża powierzchnia filtracyjna jest :)

Edytowane przez TOMEKSIEDLCE
Opublikowano

Przeczytałem cały wątek i zaczynam "dorastać" do budowy własnego kaseciaka. Pytanie tylko , którą wersje wybrać 6.0 czy 7.0. Akwarium o wymiarach 120x40x40.

Filtr byłby ze złożem TMBT, które już zaczęło pracować w filtrze zewnętrznym w/g projektu @deccorativo.