Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, admiral271 napisał:

Możesz sporo skrócić tego kaseciaka. Gąbka 5cm grubości wystarczy, złoże biologi połóż pod pompą. Za to możesz delikatnie poszerzyć całość. Moim zdaniem 10 cm trochę za mało i szybko zapchasz gąbke. W pierwszej swojej wersji kaseciaka miałem 12 cm szerokości, po tygodniu użytkowania było widać spory spadek wody w komorze pompy. Obecnie mam 16 cm i jest o niebo lepiej. Ale każdy uczy się na błędach 😉. PCV nie jest drogie więc można kombinować 😉

Chcę wykorzystać całą szerokość boku akwarium, już myślę właśnie o węższej gąbce a napewno między wlotem a gąbka będzie 1cm przestrzeni, komorę gąbki od komory z włókniną chcę oddzielić tylko prowadnicami trzymajacymi gąbke na miejscu. Dalej jak na załączonym rysunku. Zależało mi na odzielnej komorze na złożę biologiczne. 

IMG_20190206_100032.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak dasz złoże biologi w osobnej komorze to przepływ wody będzie tylko dołem a powinno przechodzić przez całe złoże 😉

10x10 trochę mało jak na tą pompę, chyba że dasz ją po skosie 😉

Edytowane przez admiral271
Opublikowano
50 minut temu, admiral271 napisał:

Jak dasz złoże biologi w osobnej komorze to przepływ wody będzie tylko dołem a powinno przechodzić przez całe złoże 😉

10x10 trochę mało jak na tą pompę, chyba że dasz ją po skosie 😉

Przecież przejście z przegrody mechanicznej jest na górze a z złoża do pompy na dole, szerokość jest jeszcze do do grania, ale jak sprawdzałem wymiary pompy (10,5cm h x 7cm szeroki x 8,5cm długi) to powinno być ok

IMG_20190206_115348.jpg

Opublikowano
6 minut temu, suricade napisał:

A w jakim celu tworzysz te przegrody ?

Żeby całe 4l Matrixa były w jednej komorze dla porządku, wsumie to może gdzieś zgubiłem sens tego. Nie chcę też żeby grzałka była w pobliżu złoża. Pod pompę jeszcze mogę wsadzić zeolit bo po prostu go mam. 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Piter93Aqua napisał:

Przecież przejście z przegrody mechanicznej jest na górze a z złoża do pompy na dole, szerokość jest jeszcze do do grania, ale jak sprawdzałem wymiary pompy (10,5cm h x 7cm szeroki x 8,5cm długi) to powinno być ok

IMG_20190206_115348.jpg

Teraz widzę. 😉

Sugerowałem się pierwszym zdjęciem. 

16 minut temu, Piter93Aqua napisał:

Żeby całe 4l Matrixa były w jednej komorze dla porządku, wsumie to może gdzieś zgubiłem sens tego. Nie chcę też żeby grzałka była w pobliżu złoża. Pod pompę jeszcze mogę wsadzić zeolit bo po prostu go mam. 

Po co aż tyle tego Matrixa? 

Edytowane przez admiral271
Opublikowano (edytowane)

Hej,

Poniżej mój schemat turbo-kaseciaka może to nieco pomoże Koledze. Jednocześnie prośba do Was o ocenę. Przede wszystkim chodzi o komorę zapobiegającą opieraniu się gąbki. Czy jest ona w ogóle potrzebna? Gdyby jej nie było to za gąbką będzie kratka malarska a za nią złoże i pompa czy to nie spowoduje braku pracy złoża?

wniosek.JPG

Edytowane przez MaciekMaciek
Opublikowano (edytowane)

Cześć. Wydaje mi się, że chcesz tam wsadzić zbyt dużo mediów. 4 l matrixa plus jeszcze zeolit to bardzo dużo. Rzekł bym, za dużo. Ogranicz media i przegrody. Zwróć uwagę na ilości matrixa u innych. W większości jest to sporo mniej, niż chcesz. Mniej wkładów = mniejszy kaseciak = więcej miejsca dla ryb.

Natomiastgrzałkę wsadzić możesz do części "G" za gąbkę.

Pzdr. Rysiek.

Edytowane przez rysib