Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak włożony to obojętne byle zasys miał na sztywno odstęp od ścian kasety tak co najmniej 3cm bo się przyssie i sik spadnie do zera, a wylot był do góry . Najlepiej zakleszczyć  pompę po przekątnej komory pompy obciętym sitkiem z kompletu

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Z uwagi na to że nie mam miejsca na narurowca i kubełki to pokleiłem coś takiego grube pcv z reklamy gdzieś się ostało.(przeglądając posty i rysunki). Chwilowo działa i spełnia swoją role .(wersja testowa) Akwarium 120x50x50. Pompa at-203 i at-201. 

prawa komora ceramika i gąbka i purolite w pończosze.Lewa komora matrix 500ml gąbka i wata jbl . Grzałka we wlocie z lewej strony. Wym. 47,5 /12/37,5h. IMG_20171230_213640.thumb.jpg.68b69cfa883b7c03ec54ce67e3a57694.jpgIMG_20171230_213818.thumb.jpg.bc8963e3ad039b0d3348675dd2234cc1.jpg

IMG_20171227_163839.jpg

Edytowane przez pavlofico
Opublikowano

Jestem w trakcie budowy kaseciaka, no i mam mały problem, bo nie mam gdzie kupić gąbki ciętej na wymiar - Wodatech już nie tnie:(

Macie może jakieś inne namiary?

No i druga sprawa, jak tak ładnie wycinacie otwory wlotowe ? Wiem, że nożem do tapet, ale może macie jakieś specjalne techniki. Ja wycinam przy linijce i nie wychodzi to tak dobrze jak widzę na niektórych zdjęciach. Kilkukrotne pociągnięcia nożem powodują, że boczna powierzchnia nie jest równa.

Opublikowano (edytowane)

Tak oni maja najlepsze ceny.Co do filtra nie obawiasz się ze ryba ci wplynie tymi pustymi miejscami zwanymi zasysem i utknie na amen?

Mozesz sobie go chocoaz zewnetrznie pomalowac czarnym akrylem bo biale razi w oczy.To moje prywatne zdanie prosze nie myslec ze chce ingerowac.Jak kazdy kaseciak maluje nawet z czarnego pcv bo miejsca klejenia robia się biale.

Do ciecia gabki polecam linijke i nozyk do regipsow.Jak jest nowy tnie idealnie.

Edytowane przez RavenPl
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
On 17/12/2017 at 11:39 AM, Pleziorro said:

Dokładniej Ci opisałem na PW, a tu zamieszczam widok dna z wymiarami, wysokości i tak dobierasz indywidualnie. Jest to mini kaseciak bez miejsca na dodatkowe media takie jak żywice jonowymienne, ale jego zaletą jest to że zajmuje bardzo mało miejsca. W kaseciaku jest miejsce na grzałkę (za komorą gąbki). Napędzam go pompą:
Marka: ATMAN
Model: AT-306
Moc/Przpepływ: 35W / 2000L/H

Kaseciak do 280 Perła 3.jpg

Rafał? Przy takiej konstrukcji kasety powiedz proszę gdzie są otwory zasysajace? Na spodzie ? Czy na bocznej ścianie komory śmieciowej ? Poza tym patrząc na zdjęcie tak jak jest na której ścianie akwarium mocujemy te kasety ( patrząc z góry na akwa lewy górny narożnik ?) pozdrawiam