Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem dramatu nie będzie, nie wiem jaką masz pompę, zwróć uwagę czy nieczystości trafiają w zasys, czy może "cug" jest zbyt słaby i omijają. Takie szerokie otwory mają jeszcze jedną wadę, młode i małe ryby będą wpływały do komory śmieciowej.

Opublikowano

Pompa DCT 4000, ale chyba jednak zmniejszę szerokość. Podejrzewam, że ten kaseciak będzie to mój prototyp, a kolejny będzie tym właściwym.

Opublikowano

Ja nieopatrznie naciąłem otwory w ścianie bocznej, bo miała zbliżony wymiar.

Zakleiłem to od wewnątrz spienionym o grubości 3mm. W Twoim przypadku naciął bym kawałek spienionego 3mm tak aby spasował się z obecnymi otworami i dokleił od zewnątrz.

Opublikowano
Ja nieopatrznie naciąłem otwory w ścianie bocznej, bo miała zbliżony wymiar.

Zakleiłem to od wewnątrz spienionym o grubości 3mm. W Twoim przypadku naciął bym kawałek spienionego 3mm tak aby spasował się z obecnymi otworami i dokleił od zewnątrz.

Tak, też zrobię. A jaką gąbkę pod pompę, może być 3cm ppi45, czy będzie ona za drobna?

Opublikowano

Dzięki, myślę, że też postawię pompę na Matrixie, a podczas użytkowania samo wyjdzie. Idę kleić koszyk na złoże i pompę, ale też sobię zrobię zwykłą podstawkę z opcją złoże w siace na krety.

Opublikowano

Zanim zamówię formatki bardzo proszę kaseciarzy o opinię.

Moją kasetę będę robił w oparciu o zaproponowany projekt

attachment.php?attachmentid=8411&d=1461134466

Jeszcze raz wielkie dzięki dla Decco i Plezioro ;)

Kaseta będzie suwana i chowana we wnęce na pompie DCT4000

Poszerzyłem ją nieco w stosunku do zaproponowanego projektu.

Właściwie wszystko jest jasne, ale chciałem zapytać o 3 rzeczy:

1. Jaki wysoki prześwit powinien być przed komorą pompy. Chcę dać 5.5cm. Czy to będzie ok?

2. Zasys chcę zrobić wyłącznie od dołu jako szczelinę w całości. Aby mieć możliwość regulacji ssania (nie tylko pompą) chcę ją przysłaniać suwaną płytką. Może być zamontowana od środka jak na rysunkach albo na prowadnicach na zewnątrz od spodu (całość i tak nie będzie widoczna bo będzie obudowana modułami skalnymi). Podejrzewam że przy dużym ciągu może zassać mniejsze rybki. Rozważam użycie (przynajmniej na początku) jakiejś siatki zabezpieczającej.

3. Jako skimmer jeden ząbek o wymiarach powiedzmy 0.8 x 1.0cm wystarczy?

Czy widzicie jakieś słabe punkty (oczywiście oprócz suwania tej kasety ;), coś wg Was należałoby poprawić ponieważ chcę zamówić formatki?

post-14424-14695729097974_thumb.jpg

post-14424-14695729100071_thumb.jpg

post-14424-14695729100944_thumb.jpg

post-14424-14695729102332_thumb.jpg

Opublikowano

W projekcie, nie uwzględniłeś miejsca na grzałkę. Wypadało by powiększyć minimalnie komorę 75mm, ja bym dał 80. Opcja z regulowanym zasysem od dołu jak na mój gust to przerost formy nad treścią (sorki jeśli uraziłem duszę konstruktora).

Zasys musi działać pełną mocą tu nie ma miejsca na jakieś regulacje, fizyka wtłacza wodę do środka kasety a nie pompa :), pompa może więcej wody wyrzucać, ale gąbki i złoże się zapychają, więc ograniczanie zasysu to niezbyt przydatna funkcja.

Sam zasys z tego co widzę będzie miał 7x130mm szerokości ? to dość mało, ja bym proponował zrobić tradycyjnie 5 otworów 5x50mm wciętych dodatkowo 5mm w głąb podłogi.

Prześwit będzie okej 55mm, tylko na całości go daj

• Dziękuję 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.