Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Temat niezbyt pewnie wyjątkowy ale może ktoś się zlituje i odpowie.

Szukam filtra do akwa ok. 400l i zastanawiam się nad :

-Eheim Professionel3 600

-Eheim Professionel3 600e T z funkcją grzałki i elektroniczny ale kosztuje dwa razy tyle co 600

-JBL e1501

-TetraTec Ex1200

Czy Eheim na prawde jest o tyle lepszy, ze trzeba za nie placic prawie dwukrotnie wiecej. Czy sa one CICHSZE od konkurencji ?

Co byście polecali ( nie planuję filtra wenętrznego).

z gory dzieki

pzdr

Opublikowano

Nie ma prostej odpowiedzi ;P Każdy zasugeruje Ci inaczej ;)

Gdybym mial komfort nie liczenia się z pieniędzmi wziąłbym Eheima - znam filtry tej marki ktore pracują po kilkanaście lat bezawaryjnie.

Uważając na finanse Ja osobiście wybrałbym JBL - cena znacznie niższa, sam używam JBL e1501 greenline i jestem bardzo zadowolony. Jesli potrafimy zadbać o filtr i jego konserwację unikniemy większości awarii - pozostałe awarie uwzględni gwarancja. Do JBL masz łatwo dostępne części zamienne a marka jest raczej pewna. Kultura pracy bardzo ok - przy zamkniętej szafce jest niesłyszalny.

Ja bym jeszcze polecił filtry naszego Aquaela z serii UNIMAX - proste w obsłudze, najszybszy i najłatwiejszy serwis.

Zwracam Ci tylko uwagę na JBL o ktorym wspominasz - nie pociągnie Ci on akwarium 400L z pyszczakami. Jak wspomniałem stosuję ten filtr ale w akwarium roślinnym 120x40x38 [182L] i jest on w sam raz.

Pewnie to wiesz, ale nie sugeruj się deklarowanymi wydajnościami filtrów. Niezależnie do typu akwarium patrzac na deklaracje producentów NALEŻY mieć nadfiltrację - W PRZYPADKU MALAWII jest to szczególnie istotne.

Gość pemergency
Opublikowano
Witam,

Temat niezbyt pewnie wyjątkowy ale może ktoś się zlituje i odpowie.

Szukam filtra do akwa ok. 400l i zastanawiam się nad :

-Eheim Professionel3 600

-Eheim Professionel3 600e T z funkcją grzałki i elektroniczny ale kosztuje dwa razy tyle co 600

-JBL e1501

-TetraTec Ex1200

Czy Eheim na prawde jest o tyle lepszy, ze trzeba za nie placic prawie dwukrotnie wiecej. Czy sa one CICHSZE od konkurencji ?

Co byście polecali ( nie planuję filtra wenętrznego).

z gory dzieki

pzdr

Na biolga każdy z nich się nada, jeśli chodzi o mechanika to niestety żaden.

W tym przypadku zakup eheima mija się z celem.

Do takiego baniaczka jeśli chcesz konkretną filtracje mechaniczną to masz 5 opcji (licząc od najprostrzej).

1. JBL E1901 - 630zł

2. Unimax 700 (musisz wypchać miejsce na grzałkę watą, inaczej filtr będzie tamtędy wydmuchiwał syf do baniaka), filtr posiada dwa "zasysy" - 600zł

3. Filtr Aquael Multikani składający się z 3 segmentów + pompa obiegowa - 500zł

4. Nowość na naszym forum - filtr kasetowy (panelowy) autorstwa naszego kolegi deccorativo. - nie mam pojęcia jaki jest koszt budowy tego filtra

Przy czym ten filtr jest w środku baniaka jako panel na tylnej ściance.

5. Narurowiec w podobnej cenie co JBL + koszty eksploatacyjne w postaci wkładów do korpusów (3zł tygodniowo)

Reszta możliwości to już koszt ponad 1000zł i wydajność grubo ponad wymagania zbiornika 400L

1. FX5/6

2. EHEIM 2080

Opublikowano

Ja bym jeszcze pomyslał o 2 filtrach zewnętrznych - modele o słabszym przepływie niż w wcześniejszym poście.

Lepsza cyrkulacja, w przypadku awarii nie pozostajesz z niczym. Czyścisz raz jeden raz drugi - same zalety ;)

Opublikowano

Pomyśl u używanym Eheimie, ja kupiłem 2080 z wbudowaną grzałką z rurkami ADA i cały zasypany ceramiką za 1300 zł, sam pusty filtr kosztuje 1700 zł. Do Eheima są wszystkie części dostępne, każdą pierdółkę można dokupić. Jest pewne ryzyko jak to z używkami ale warto chociaż się rozejrzeć może akurat coś będzie. Wewnętrzny filtr kupiłem też Eheima, cena katalogowo sklepowa 450 zł cena z allegro z wyprzedaży sklepu akwarystycznego 200 zł. Trzeba po prostu posiedzieć i poszukać.

Opublikowano

Witam,

Dzieki ale chyba przesadzacie co? filtr 1200/1500 litrow do max 400 litrowego baniaka ?

No jesli tak na prawde ma byc to ktory lepszy Eheim 2080 czy FX5 wzglednie FX6? Ceny podobne . . .

pozdr

Gość pemergency
Opublikowano
Witam,

Dzieki ale chyba przesadzacie co? filtr 1200/1500 litrow do max 400 litrowego baniaka ?

No jesli tak na prawde ma byc to ktory lepszy Eheim 2080 czy FX5 wzglednie FX6? Ceny podobne . . .

pozdr

nie kolego nie przesadzamy, ten jbl e1501 to do max 240L a nie 400L. Poczytaj trochę na forum, było o tych filtrach kilka tematów. Nie sądzisz chyba, że one faktycznie pompują 1500l/h ? :rolleyes:

FX6 jest mocniejszy, EHEIM Pojemniejszy. Oba filtry są świetne, a wybór należy do Ciebie.

Opublikowano

Hej,

No chyba tak myśałem :rolleyes:

OK więc jak ostatecznie zdecyduję się na wielkość akwa rozglądnę się za filterkiem 2028 lub FX6

pozdr

-- dołączony post:

Witam,

Tak przeglądam te filtry i wpadłem na Fluval G6 - niby jakiś innowacyjny . . .

Nada się ?? Wygląda imponująco . . no ale wygląd nie jest ważny

Gość pemergency
Opublikowano
Hej,

No chyba tak myśałem :rolleyes:

OK więc jak ostatecznie zdecyduję się na wielkość akwa rozglądnę się za filterkiem 2028 lub FX6

pozdr

-- dołączony post:

Witam,

Tak przeglądam te filtry i wpadłem na Fluval G6 - niby jakiś innowacyjny . . .

Nada się ?? Wygląda imponująco . . no ale wygląd nie jest ważny

Nie nada się, mało miejsca na złoże i słaba pompa. To filtr bardziej dekoracyjny, a niżeli skuteczny (gadżet).

Opublikowano

Filtry o których piszesz to nowe modele które na rynku są od niedawna. Wybierasz modele z górnej półki za które niestety trzeba zapłacić. Fluvala G6 bym odpuścił, 1200-1500l do twojej czterysetki to dobry wybór. Dla mnie minusem nowych filtrów jest stosowanie przycisku (start) który służy do odpowietrzania i złączek z oringami , są to miejsca w których występują wycieki. Jesteś na etapie wyboru, zerknij na eheima 2260,2250 jak dla mnie solidny, prosty i trwały .To wyłącznie moje zdanie, pozdrawiam