Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po kilku latach ( ok 7 lat minelo od zamkniecia mojego Malawi - i w miedzyczasie solniczka tez byla) mam zamiar reaktywowac moją pasję ( musiałem rozwodem zagrozić) Żona w końcu uległa mojej presji więc muszę się spieszyć aby się nie rozmyśliła:mrgreen:

Chcę zakupić zestaw 120/130 lub 150/160 cm dlugi i podoba mi sie bardzo AkvaStabil Mark II lub ewentualnie Aquael Aludekor.

Problem w tym, ze wszystkie zestawy maja szybę typu float a ja koniecznie chciałbym mieć OptiWhite - czy warto upierac sie przy OptiWhite?? Mysle, ze przy Pyskach raczej tak.

Przeszukalem chyba wszystkich Polskich producentow i nie znalazlem ladnego akwa w stylu AkvaStabil :( Chodzi mi o to aby szafka byla czarna i lakierowana i pokrywa najlepiej tez czarna (Alu) . . . Opti jak wspomnialem jak najbardziej na TAK.

Oswietlenie przyciemniane tez powinno byc.

Czy macie moze jakiegos Asa w rekawie i znacie jakas firme, ktora moglaby mi takie cos zrobic ??

z gory dzieki i podzrawiam

Opublikowano

Tak jak kolega wcześniej napisał. Polecam Przemka zrobi Ci akwarium jakie sobie zażyczysz z opti, mieszane, szafkę, pokrywę, a nawet lampę led jak sobie życzysz. Transport pod drzwi.Polecam sam u niego również zamawiałem.

Opublikowano

Witam,

Dzieki, na pewno odezwe sie do mojego imiennika Przemka:)

Jeszcze jedno pytanie odnosnie oswietlenia czy patrzec za LED czy T5 tzn. Czy ledy oddaja kolory ryb tak jak T5 czy tez lepiej lub gorzej?

Pozdr

Opublikowano

Czesc,

Napisałem już do Przemka i czekam na wycenę. Znalazłem również fajny sklep w Niemczech oczywiście prowadzony przez Polaków ( ja mieszkam w Austrii wiec wysyłka ze Szczecina lub Niemiec pewnie podobnie droga będzie).

O ile sam zestaw mam juz małowiele określony to mam jednak kilka pytań, ponieważ wypadłem już jakoś z tematu.

Oświetlenie LED : sklep w Niemcech oferuje fajne pokrywy z oswietleniem LED i sa takie opcje :

- 2 x 20,2 W RGB

- 2 x 36 W White

- 2 x 40,4 W RGB+

- 1 x 20,2 W RGB plus 32W White

- 1 x 40,4 W RGB+ plus 32 W White

Myślę, że ta opcja 1 white plus 1 RGB lepiej pasuje do Malawi bo dwa razy RGB byloby chyba zbyt niebiesko ?? Poza tym jaka jest rożnica między RGB a RGB+ ?? Warto doplacac ?

Filtr Ja mialem Tetratec 1200 i pamietam, ze bylem zadowolony. Nie mialem filtra wewnetrznego o ile pamietam . . . Teraz patrze na Eheim z funkcja grzania wody - co o nim sadzicie? Warto doplacac do tej wersji Electronic ?? i jaki do 300-350 litrow wystarczy ? 1200 chyba jest za duzy co ?

Komputer sterujacy LED Czy wszystkie LED da sie sciemniac ? Jaki komputer do tego potrzebuje? Czy jest tez mozliwosc wygaszania w ciagu dnia tak jak np chmury itp ? Czy diody nocne to jest osobna bajka?

Jestem podniecony jak dzieciak . . . .

pozdr.

Opublikowano

Do takiego akwarium Tetra tec 1200 L/h 24w będzie dobry, u mnie w 400 L śmiga Fluval o przepływie 1200l/h. Jak bym miał wybierać teraz wybrał bym Eheima 2080 ma przepływ 1700l przy 25w, tylko ta cena.