Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo mam je już blisko rok i prawie każda nosiła ikrę... Wycierają się same bez udziału samca. Noszą ikrę parę dni a później zjadają. Z resztą przy takiej wielkości ryb już by się raczej samiec pokazał.

Opublikowano

Jeżeli każda nosiła to tak Możesz być pewien .To że samiec roczny się nie uaktywnia to nic dziwnego , wystarczy obecność jednej ryby np sciaenochromis i można bardzo długo czekać na wybarwienie innego gatunku , na Twoim zdjęciu ja widzę samca , Ty znasz lepiej swoje ryby i wiesz lepiej . Proponuje uzbroić się w cierpliwość .Z placidochromis sp. blue otter czekałem 2,5 roku i dopiero jak zrobiłem jedno gatunkowe pokazały się dwa samce Pozdrawiam i powodzenia w hodowli

Opublikowano

Krzysiu nie prawda.

Miałem Copa i sciaenochromis oraz aulony w połączeniu z mbuna i to nie byle jaka bo maison reef.Samiec się wybarwil mając ok 10 cm.Co ciekawe opowiem wam...

Miałem samca wybarwione go bardzo agresywnego,drugi blady jak samica przy 12 cm drugi zaczął się wybarwiac i zabił tego mocniejszego.Seba ten ze zdjęć wygląda mi na samca.Ale popatrzę później na telewizorze żeby dojrzeć szczegóły. Jakiej są wielkości? Zrób filmik w HD i daj na YouTube pomogę napewno bo o copadichromis przeczytałem juz chyba wszystko.

• Dziękuję 1
Opublikowano

A ta rybą ze zdjęć to samiec samicom nigdy prze nigdy nie robi sie bialy grzbiet charakterystyczny dla samcow.Znam przypadki kiedy tarly sie przy 7cm a u mnie przy ok12 wiec ciezko odgadmac.Najwyraźniej nie jest jeszcze gotowy.Poczekaj tylkotrochę. Ja miałem dobrze bo mój copadichromis był największy i najsilniejszy wiec obral sobie rewir i jeszcze jako szarak zalecal sie do dziewczyn.Kiedy chciałem i dorzucilem mbuna a ten dorastających zabił wybarwione go hierarchia się zmieniła i pozbył się non mbuna.Zostaje przy mbuna i skalniaku.

Opublikowano
samicom nigdy prze nigdy nie robi sie bialy grzbiet charakterystyczny dla samcow

No to muszę Cię tutaj poprawić bo w tej chwili obserwuję wytartą samicę noszącą ikrę w pysku i ma ewidentnie biały grzbiet. Mało tego... pomiędzy tą inkubującą a domniemanym samcem z fotki wyżej dochodzi do regularnych walk na pyski dokładnie jak samica z samicą i obie wtedy robią się niemal czarne. Fotki samicy inkubującej:

post-10842-14695723507802_thumb.jpg

post-10842-14695723514305_thumb.jpg

post-10842-14695723523795_thumb.jpg

post-10842-14695723538491_thumb.jpg

post-10842-14695723551853_thumb.jpg