Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ponownie.

Dziś nieco lepiej przyjrzałem się moim Ivory Undu. Co rzuciło mi się w oczy, to że dwie sztuki (po 7-8 cm) są strasznie chude. Normalnie są cieniutkie jak żyletki. Niby wszystkie jedzą normalnie i nie zauważyłem aby te dwie odstawały. Jak to wygląda u Was?

też miałem jedną taką bidulke, jadła za dwóch, a dalej chuda. Przeszło mi nawet przez myśl, że chora i brak ją wydać na stracenie. Na szczęście przeszło mi, a z tej "żyletki" wyrosła jedyna samica, która pięknie donosiła już 2 ikre :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

A ja troszkę zasmucę i troszkę uciesze. Sądzę, ze do mnie akurat to dziadostwo przyjechało z Astatotilapia. Smukły samiec odbijał i chudł wreszcie przegrał, tak było jeszcze z 2 rybami ale 2 odbiły, utyły i żyją jakby nigdy nic im nie było. Wszystkie jadły. ( Astatotilapia i Mylochromis ).

• Dziękuję 1
Opublikowano

Niestety tego nie unikniemy. Tak jak ludzie chorują tak chorują ryby ;(. Zawsze lepsze coś co zabija pojedyncze sztuki niż jakiś zarazek/kiler wybijający całą obsadę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mój dominant wcale nie interesuje się samicami tylko cały czas trzyma porządek u pozostałych trzech samców, nr2 większy skupiony jest na najsilniejszym, trochę się postawi ale generalnie wieje. Nr3 ten dostawia się do samic ale jest zawsze wypatrzony przez nr1 i przepędzony, nr4 najczęściej pędzony przez nr3. Dwie samice nabite i gotowe nie mają z kim odbyć tarła niekiedy wydaje mi się że same prowokują samce. Raven mądrze prawi płetwy u samców są dłuższe i szpiczaste u samic zdecydowanie okrągłe.

Opublikowano

Lech spokojnie nawet nie zobaczysz kiedy się wytra. U mnie pływał nabyte 3msc (juz myślałem ze przekarmiam), przyszedł ten dzień, pojawiło się podkładek i w 2 tyg miałem dwa tarla. Ale tylko dominant wycieral.

Pierwsza samica nie donosił zobaczymy co będzie z drugą. Dodam że były to pierwsze tafla. Dziś doszedł mi protomelas, aulonocara i sciaenochromis. Układ sił się nie zmienia.

Swoją drogą masz fajnie w bania ku. Napęwno ciekawie się ogląda ich zachowanie w większej ilości.