Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów Klubu Malawi :P

Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem dość nietypowego akwarium o wymiarach 200x80x80, nietypowe gdyż rzadko się zdarza taka wysokość. Przeglądając forum i dość długo czytając różne wątki zdecydowałem się na pyszczaki a w szczególności non-mbuna.

Mam prośbę o dobór odpowiedniej obsady gdyż jest to wysokie akwarium i chciał bym aby ryby pływały w całej jego wysokości. Wiem, że podobne wątki były poruszane ale może nie tylko mnie się przyda.

Rybą wyjściową chciałbym aby była Aulonocara fire fish a jak można by było mieć dwa gatunki to jeszcze Aulonocara Lwanda. Do tego mógł bym dołożyć Protomelas Boadzulu.

Czekam na propozycje, z wszystkich rad na pewno skorzystam.

Z pyszczakami mam styczność pierwszy raz ale to nie znaczy, że pierwszy raz z akwarystyką, gdyż jak większość na tym forum to od urodzenia.

P.S W dniu 24.04.2014r zalałem zbiornik wodą i czekam na dojrzewanie.

Opublikowano

Placidochromis mdoka white lips to rzeczywiście ciekawy gatunek, gdyż również brałem go pod uwagę. Czy do obsady:

- placidochromis mdoka white lips,

- aulonocara fire fish,

- aulonocara lwanda,

- Protomelas Boadzulu,

byście coś dołożyli a może na początek wystarczy. :P

A może coś byście zmienili powyższą obsadę.

Opublikowano

Witam albo protomelas albo aulonocara ff chyba że Chcesz dwa czerwone gatunki a labidochromis caeruleus odpowiadał by Tobie Do placidochromis mdoka dobierałbym spokojniejsze gatunki niż taeniolatus

Opublikowano

Jest podobieństwo pomiędzy Protomelas Boadzulu a Aulonocara ff w ubarwieniu jednak jak dla mnie się różnią. Czytałem, że Boadzulu należy do spokojnych pyszczaków. Masz rację Labidochromi caeruleus o którym zapomniałem może całkiem ciekawie pasować kolorystycznie do całości.

Opublikowano

Jak już Chcesz protomelasa to może protomelas steveni taiwan reef a nie Myślałeś o którymś z copadichromis możliwości Masz wiele puki nie Masz ryb Jesteś wygrany moim zdaniem mdoka i Labidochromis i na tm bym budował obsadę może jeszcze ktoś coś poradzi

Opublikowano

Witaj

Akwarium petarda.

Ja w takim zbiorniku widział bym :

Placidochromis phenochilus- niebieski

Labidochromis caeruleus - żółty

Protomelas boadzulu - czerwony

Zamiast aulonocary dodał bym jakiegoś Otopharynx i miałbyś spokojną obsadę, a zbiornik masz pojemny. Ryby muszą podobać się tobie:P

Opublikowano

Tom77 zaproponował mi rybę Copadichromis trewavasae Lupingu 6-8szt by mieć układ 2-3 samcowy. Ciekawa ryba, ładnie wyglądająca. Na pewno się na nią zdecyduje.

Piotriola - nie mogę zrezygnować z Alonocary gdyż to ryba żony a muszę z nią iść na kompromis. :rolleyes: