Skocz do zawartości

Parametry wody i ocieranie sie ryb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

o to chodziło choć myślałem o wyrównanej gradacji ok 1cm i tańszej.

wpisz na allegro "żwir koralowy" i wybieraj ale nie za drobny bo spadnie przepływ przez filtr.

Jeśli masz dwa filtry i tak pozostanie to jeden wypełnij na maxa tym koralem a na wejście załóż gąbkę prefiltr - to najlepsza ceramika do naszego biotopu ale by oddziaływała jako bufor na pH musi być dużo bo 1 kg. to zdecydowanie za mało. Drugi przeznacz na mechanika czyli przepływ na maxa i dużo gąbki od grubej do najdrobniejszej - chyba że masz także filtr wewnętrzny jako mechanik?.

Opublikowano
A jeden JBL E901 nie będzie za mało na biologa do akwarium 375 L ?? Trochę mi szkoda filtra kubełkowego na mechanika

waszek dobrze ci radzi sugerując rozwagę z ilością ryb.

nie wiem jak dorosłe masz ryby ale staraj się zbudować haremy w ramach gatunków a nadwyżki sprzedać lub nawet oddać chyba że masz plany wobec drugiego JBL901 ( nowy baniaczek?) . Na mechanika daj głowicę Aquael Circulator 1500 z drobną gąbką schowany za kamieniem i wystarczy.

Jeden kubełek powinien ogarnąć biologię, a to zawyżone NO2 nawet przy tej obsadzie nie ma prawa być. Ja w testowym 112l miałem obsadę 18 szt i JBL 700 zapewniał zawsze NO2 =0 Ty masz jakieś zakłócenia albo z wkładów ( słaba ceramika z niską powierzchnią dla bakterii ) albo nie dbasz o wysoką jakość i ilość bakterii nitryfikacyjnych.

Na ten temat są na forum różne szkoły.

Ja i wielu innych, co tydzień do miesiąca dodajemy bakterie bez pożywki np Prodibio Biodigest, inni dodają dopiero wtedy gdy coś się z biologią załamuje, a jeszcze inni wychodzą z założenia że w dojrzałym zbiorniku jest ich wszędzie i stale aż nadto - i nie dodają wcale ( stara szkoła akwarystyczna).

Z tym ostatnim założeniem się zgadzam tylko że tak jak chwasty zarosną zboże tak silne szczepy bakterii eliminują nasze specjalizowane ale słabsze Nitrosomonas i Nitrobacter ( tam także nieustanna walka o pożywienie i przetrwanie kosztem innych) więc należy im pomagać i stale wzmacniać, bo na tych nam szczególnie zależy. To samo zresztą jest z bakteriami gnilnymi i beztlenowymi. Woda śmiedzi - dodasz bakteryjny odmulacz i odór znika a dno czyste - zastanawiałeś się dlaczego? przecież to nie perfumy a wręcz przeciwnie śmierdzi okropnie trupem.