Skocz do zawartości

Parametry wody i ocieranie sie ryb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Od początku wpuszczenia ryb do swojego nowego akwarium obserwuje ocieranie się ryb o piasek. Poczałkowo wyczytałem, ze jest to normalne przy wpuszczeniu nowych rybek.

Jednak ocieranie to trwa już około miesiąc od wpuszczenia ryb. Wczoraj zszedł mi jeden rdzawy. Aktualnie obserwuje źle zachowanie 2szt Saulosi. Pływają mniej intensywnie oraz siedzą oparte o dno. Jedzą dobrze. Reszta ryb pływa żywo i nie widać złych zachowań

Parametry wody to:

NO2=0,05

NO3=10-25

PH=7,6

GH=8

KH=8

NH4=<0,05

Testy kropelkowe JBL

Oto szczegóły zbiornika:

Akwarium 375L

Obsada:

5szt rdzawe

6szt Acei

6szt Saulosi

6szt Mpanga

Akwarium zalane 7/03/2014r. 1/4 wody oraz filtr biologiczny ze starego akwarium + doszedł nowy ze starterem

Ryby wpuszczone 21/03/2014r

Czy parametry wody mogą powodować ocieranie się rym i złe zachowanie ryb ?

Opublikowano
Witam...

Od początku wpuszczenia ryb do swojego nowego akwarium obserwuje ocieranie się ryb o piasek. Poczałkowo wyczytałem, ze jest to normalne przy wpuszczeniu nowych rybek.

Jednak ocieranie to trwa już około miesiąc od wpuszczenia ryb. Wczoraj zszedł mi jeden rdzawy. Aktualnie obserwuje źle zachowanie 2szt Saulosi. Pływają mniej intensywnie oraz siedzą oparte o dno. Jedzą dobrze. Reszta ryb pływa żywo i nie widać złych zachowań

Parametry wody to:

NO2=0,05

NO3=10-25

PH=7,6

GH=8

KH=8

Oto szczegóły zbiornika:

Akwarium 375L

Obsada:

5szt rdzawe

6szt Acei

6szt Saulosi

6szt Mpanga

Akwarium zalane 7/04/2014r. 1/4 wody oraz filtr biologiczny ze starego akwarium + doszedł nowy ze starterem

Ryby wpuszczone 21/04/2014r

Czy parametry wody mogą powodować ocieranie się rym i złe zachowanie ryb ?

kompletny brak spójności wypowiedzi cyt

"Jednak ocieranie to trwa już około miesiąc od wpuszczenia ryb"

"Ryby wpuszczone 21/04/2014r"

dzisiaj mamy 26.04 2014 - to jak było na prawdę????

podaj wynik testu NH4 ???

Opublikowano

Miałem kilka tygodni temu podobny problem, pH 7.6 to trochę mało i to moze być przyczyna. Proponuję podnieść pH a jesli to nie pomoże i wprowadzałeś jakieś nowe życie do zbiornika to mogą to być pasożyty.

U mnie wyszło na to że przywlokłem pasożyty z roślinami , pomogła kuracja termiczna która dość dokładnie opisałem jako alternatywę chemioterapii.

http://forum.klub-malawi.pl/termiczne-zwalczanie-pierwotniakow-pasozytniczych-t23038.html

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Spróbuje zwiększyć PH Sodą Oczyszczona. Co do pasożytów to ryby musiałyby je mieć od początku. Zakupywałem je w zaufanym i polecanym sklepie akwarystycznym w Gdynii. Ryby są karmione dużą ilością i rodzajami pokarmów markowych (OSI, NP)

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Spróbuje zwiększyć PH Sodą Oczyszczona. Co do pasożytów to ryby musiałyby je mieć od początku. Zakupywałem je w zaufanym i polecanym sklepie akwarystycznym w Gdynii. Ryby są karmione dużą ilością i rodzajami pokarmów markowych (OSI, NP)

No teraz kolego zaczyna się zgadzać. Wszystkie podpowiedzi doświadczonych kolegów weż poważnie do serca.

ad pH 7,6 to wartość brzegowa dla ryb Malawi - nic nie piszesz o podmianach (ilość % i częstość) i jaką masz wodę w kranie ( komplet wyników z JBLa) - czekamy na info.

ad karmienia - dawaj max dwa razy dziennie tylko tyle by w minutę było posprzątane, jeśli granulki to wcześniej namocz bo niektóre pęcznieją, a to nie powinno odbywać się w jelitach ryb. Raz na tydzień jeden dzień głodówka.

ad NO2= 0,05 -to jest niepokojące po miesiącu od wpuszczenia ryb powinno być NIE WYKRYWALNE Moim zdaniem masz jakiś problem z biologiem i chyba P. saulosi to odczuwają. Napisz nam co to jest za filtr i co w środku. Ponieważ wodę kranową masz ok 7,6 a biolog chodzi żle to:

1/ pomyśl o włożeniu grysu koralowego do koszyków ( wymiana stopniowa) to powinno ustabilizować pH w okolicach pH 8 bez ciągłego dodawania sody.

2/ daj szybko ampułkę Prodibio Biodigest albo inne z bakteriami Nitrobacter np Azoo NitriPro.

3/ ad pomiarów NO3 - są nie precyzyjne bo rozrzut 250%. Przeczytaj uważnie UWAGĘ w ulotce testu i zastosuj się - otrzymasz precyzyjne wyniki.

tyle na razie i obserwuj ryby.

Opublikowano

Witam..

Podmieniałem raz na dwa tygodnie 20% wody. Woda w kranie PH 7,6, NO2=0, NO3=0. Obecnie 20% co tydzień. Wodę wlewałem prosto z kranu nie odstaną. W poprzednim moim akwarium ogólnym nie sprawiło to problemów. Może Pysie są bardziej wyczulone ??

Posiadam dwa filtry JBL E901. W jednym wsadzone od dołu (ceramika, lawa wulkaniczna, ceramika, JBL Micro Mec). W drugim od dołu (ceramika, JBL Micro Mec, lawa wulkaniczna, JBL Micro Mec)

Co do karmienia to dużo miałem na myśli ze kilka rodzai pokarmów. (Nature Premium Color Plus, Cichlid, Plant, Osi - Cichlid , Spirulina Flakes, Tropical Spirulina Super Forte, Hikari cichlid Excel (oczywiście namaczam) i jakieś pozostałe po ogólnym akwarium w małych ilościach jako drugie karmienie,Stosuje technikę jak podawaliście czyli dwa razy dziennie małe porcje. Obecnie zjadają w 20 sekund.

Opublikowano
Witam..

Podmieniałem raz na dwa tygodnie 20% wody. Woda w kranie PH 7,6, NO2=0, NO3=0. Obecnie 20% co tydzień. Wodę wlewałem prosto z kranu nie odstaną. W poprzednim moim akwarium ogólnym nie sprawiło to problemów. Może Pysie są bardziej wyczulone ??

Posiadam dwa filtry JBL E901. W jednym wsadzone od dołu (ceramika, lawa wulkaniczna, ceramika, JBL Micro Mec). W drugim od dołu (ceramika, JBL Micro Mec, lawa wulkaniczna, JBL Micro Mec)

Co do karmienia to dużo miałem na myśli ze kilka rodzai pokarmów. (Nature Premium Color Plus, Cichlid, Plant, Osi - Cichlid , Spirulina Flakes, Tropical Spirulina Super Forte, Hikari cichlid Excel (oczywiście namaczam) i jakieś pozostałe po ogólnym akwarium w małych ilościach jako drugie karmienie,Stosuje technikę jak podawaliście czyli dwa razy dziennie małe porcje. Obecnie zjadają w 20 sekund.

Pyszczaki to nie akwarium ogólne i pH 7,6 jak piszemy ci to parametr brzegowy - powinieneś podnieść w okolice pH 8 - wystarczy jeden z dwu kubłów wypełnić grysem koralowym a soda będzie zbędna.

Na twoim miejscu bym jednak do podmianek wlewał uzdatniacz wody kranowej - nigdy nie wiadomo u kogo odkażają instalację wodociągową. Ponieważ masz dwa biologi, to tym bardziej nie zrozumiały jest ten poziom NO2?. Nie masz czasami podłączonego denitryfikatora - bo to by wszystko tłumaczyło i mnie uspokoiło. Radzę wzmocnić system dawką bakterii nitryfikacyjnych tlenowych i także beztlenowych ale bez pożywki - dobre i tanie te co już wymieniłem.

Opublikowano

Czy coś takiego się na da do filtra ??

AFM004 Wkład filtracyjny GP-04 CORAL SAND 1kg (4153309735) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img05.allegroimg.pl/photos/400x300/41/53/30/97/4153309735@@AMEPARAM@@05@@AMEPARAM@@41/53/30/97@@AMEPARAM@@4153309735