Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

wczoraj jeszcze pisałem, że żadnych strat w rybach nie mam, a dzisiaj niestety straciłem 2 sztuki. Śmiertelną pułapką okazał się skimmer Eheim 350. Do tej pory włączałem go przed karmieniem kiedy zalegał delikatny film z kurzu było go niewiele, ale i tak nie chciałem, aby ryby wciągały go razem z pokarmem. Potem go wyłączałem i dawałem pokarm. Jednak dzisiaj pomyślałem, że jeżeli ten kurz cały czas tak się gromadzi między posiłkami to postanowiłem filtrować cały czas. No i wyszło na gorsze. Po pracy policzyłem brakuje 2 szt, szukam zwłok, nigdzie nie ma, spojrzałem na działający skimmer i już wszystko było jasne, zajrzałem do środka i niestety znalazłem. Były to młode wpuszczone w zeszły piątek około 3 cm. Skimmer do poprawki albo nakleję siatkę, albo gąbkę włożę do środka. Co radzicie?

Opublikowano

Też mam ten skimmer i zabił mi już około 4 sztuk młodych. To jego minus jak widzę. Trzeba uważać przy małych rybach bo lubią do niego wpadać. Ja mam w nim gąbkę, która była oryginalnie i jak widać nie bardzo to pomaga.

Opublikowano

Tak tak ja mam w nim też gąbkę oryginalną umieszczoną w środku obudowy, to gąbka filtrująca, ale myślałem żeby jeszcze dodatkowo włożyć gąbkę w tą rurkę z grzybkiem, która teleskopowo wchodzi w obudowę i pływa na powierzchni, wtedy będzie to coś jakby prefiltr i młoda rybka nie będzie miała możliwości wpaść do środka, tylko nie wiem jaki wpływ będzie to miało na efekty filtracji, jak to wypróbuje to dam znać.

Dzięki

Pozdrawiam

Opublikowano

Wtedy z śmiało możesz wyjąć tę gąbkę niżej bo ona juz nie będzie potrzebna. Może faktycznie wystarczy przełożyć gąbkę do tej rurki. Daj znac

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czołem,

wyciąłem z gąbki okrąg odpowiadający średnicą otworowi w " grzybku skimmera" i grubości 2 cm ( taką grubość ma gąbka filtrująca, którą na czas próby usunąłem) włożyłem go w "grzybka" równo z jego górna krawędzią tak aby rybki nie mogły się do niego dostać ani od góry ani od boków poprzez te 4 nacięcia, szczeliny. Podłączony w połowie regulacji przepływu dobrze zasysał wodę z kożuchem, jednak po odłączeniu cały syf zgromadzony w gąbce natychmiast wypłynął z niej i równomiernie rozprzestrzenił się po uspokojonej części tafli ( druga jej połowa pofalowana jest od wylotu z kubła). Wnioskuję zatem, że gąbka filtrująca musi być jednak w środku skimmera i wtedy kurz nie będzie miał swobodnego dostępu do tafli wody bo będzie przytrzymywany głębiej w gąbce. Jutro postaram się o jakąś siateczkę i pokombinuję z nią zamiast gąbki. Oczka postaram się dobrać tak aby nie były za duże dla rybek, ani za małe dla kurzu. Wtedy mam zamiar uzyskać taki efekt, że woda z kurzem będzie swobodnie przepływać przez siateczkę i syf będzie zostawał na gąbce filtrującej w środku skimmera, a rybki nie wpadną do środka zabezpieczone siateczką.

Opublikowano
Czołem,

wyciąłem z gąbki okrąg odpowiadający średnicą otworowi w " grzybku skimmera" i grubości 2 cm ( taką grubość ma gąbka filtrująca, którą na czas próby usunąłem) włożyłem go w "grzybka" równo z jego górna krawędzią tak aby rybki nie mogły się do niego dostać ani od góry ani od boków poprzez te 4 nacięcia, szczeliny. Podłączony w połowie regulacji przepływu dobrze zasysał wodę z kożuchem, jednak po odłączeniu cały syf zgromadzony w gąbce natychmiast wypłynął z niej i równomiernie rozprzestrzenił się po uspokojonej części tafli ( druga jej połowa pofalowana jest od wylotu z kubła). Wnioskuję zatem, że gąbka filtrująca musi być jednak w środku skimmera i wtedy kurz nie będzie miał swobodnego dostępu do tafli wody bo będzie przytrzymywany głębiej w gąbce. Jutro postaram się o jakąś siateczkę i pokombinuję z nią zamiast gąbki. Oczka postaram się dobrać tak aby nie były za duże dla rybek, ani za małe dla kurzu. Wtedy mam zamiar uzyskać taki efekt, że woda z kurzem będzie swobodnie przepływać przez siateczkę i syf będzie zostawał na gąbce filtrującej w środku skimmera, a rybki nie wpadną do środka zabezpieczone siateczką.

kup siatkę do okna na owady - wielka więc okno zabezpieczysz przed komarami a ścinki akurat do wklejenia w koronę skimmera. Rybki nie przejdą a kurz i film bakteryjny spłynie.

Siatka plastikowa i bardzo lekka więc nie zmieni parametrów skimmera.

Opublikowano

Bardzo dobry pomysł, dzięki za podpowiedź, a na co wklejać na sylikon? A może całą koronę obłożyć tą siatką i tuz pod nią spiąć np cienką opaską tryt-tryt lub gumką wtedy obejdzie się bez klejenia?

Opublikowano
Bardzo dobry pomysł, dzięki za podpowiedź, a na co wklejać na sylikon? A może całą koronę obłożyć tą siatką i tuz pod nią spiąć np cienką opaską tryt-tryt lub gumką wtedy obejdzie się bez klejenia?

to musi być lekkie by nie zmienić działania skimmera przyklej na odrobinę silikonu akwarystycznego.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.