Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak już wspomniałem zakupie kubełek HW303. Jest w zestawie węgiel aktywny, zeolit, biominet. Czy to wystarczy, czy mam dokupić matrix, jeśli tak to ile?

Wyjmij węgiel i zeolit pozostaw biominet dokup 1 max 2 litry Matrixa i włóż do któregoś wolnego koszyka.

Do startu nie wolno pozostawić zeolitu w filtrze a węgiel to wkładamy po kuracji lekami.

Opublikowano

To zamówię jeszcze matrixa 2l. Wszystko na allegro czyli HW303, aquqel2000, falownik JVP102, grzałka 300W i Matrix. Testy PH, GH, KH, NO2, NO3, NH4 i bakterie startowe kupie na miejscu. Mam już świetlówki T8 20W 6400k dwie sztuki 60cm,mam nadzieje że będą dobre. Dziś jadę po piasek i kamienie. Czy coś jeszcze potrzebne do startu?

Opublikowano
To zamówię jeszcze matrixa 2l. Wszystko na allegro czyli HW303, aquqel2000, falownik JVP102, grzałka 300W i Matrix. Testy PH, GH, KH, NO2, NO3, NH4 i bakterie startowe kupie na miejscu. Mam już świetlówki T8 20W 6400k dwie sztuki 60cm,mam nadzieje że będą dobre. Dziś jadę po piasek i kamienie. Czy coś jeszcze potrzebne do startu?

uzdatniacz wody kranowej!!

test pH koniecznie o zakresie pomiarowym 7,4-9

Świetlówki powinny być akwarystyczne bo te sufitowe ( to te na 6500K) nie wybarwiają i dają słabe efekty.

Do startu musisz wybrać jedno: twoje siki, rybki startowe, płatki pokarm dla ryb, mrożony pokarm dla ryb albo wodę amoniakalną.

W zależności co wybierzesz to odpowiednie do tego bakterie startowe np do wody amoniakalnej - Prodibio Biodigest .

Opublikowano

Wydaje mi się że ten falownik może być niepotrzebny, mam dokładnie taki sam wymiar dna, wiadomo 10cm niższe akwa ale sam aquael 2000 z Hw 303 zamiatają nieźle, odchodów nie zobaczysz, co do grzałki spokojnie 200W da rade, moim zdaniem

Opublikowano

Co sądzicie o tym baniaczku,chodzi mi o wystrój tymi kamieniami. Objechałem wszystkie sklepy w okolicy i znalazłem tylko to i jakiś kamień norweski bardzo ładny ale czy się nada. A z drugiego zdjęcia ten biało-rudy kamień po prawej na dole.

post-14824-14695718006162_thumb.jpg

post-14824-14695718006472_thumb.jpg

Opublikowano

Jak dla mnie to te kamienie(wapnienie czy wapienno podobne) są nienaturalnie brzydkie i strasznie nie pasują do malawi , ale to już twoja sprawa co wpakujesz do malawki.

Opublikowano

Objechałeś sklepy zoologiczne czy składy kamienia i sklepy ogrodnicze? Zdecydowanie odradzam zakup w zoologu bo drogo i wybór mały. Skład kamieni lub sklep ogrodniczy i na pewno coś znajdziesz. Te co masz to jak dla mnie paskudne - ale to Twoje akwarium i decyzja należy do Ciebie.