Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Całkiem przypadkiem kupiłem okazyjnie kamienie, które nie wiem czy nadają się do akwa. :D

Na Allegro piszą, że są to Rocky Tree i nadają się do akwarium dla ryb Malawi, ale wiecie jak to na allegro?

Czy ktoś posiada takie kamienie u siebie w akwa... i jaki one mają wpływ na wodę.

post-14087-14695717165368_thumb.jpg

post-14087-14695717168783_thumb.jpg

Opublikowano

Rocky srocky - ładnie nazwać i już akwarysta wyda 100 razy więcej niż to warte, do ogrodu nazwą to korą kamienną i będzie kosztować 50 razy tyle :)

Ten kamień to Gnejs i są w Polsce kopalnie tej skały.

Opublikowano
Rocky srocky - ładnie nazwać i już akwarysta wyda 100 razy więcej niż to warte, do ogrodu nazwą to korą kamienną i będzie kosztować 50 razy tyle

...tak...to jest gnejs....Kora kamienna to też potoczna nazwa..Wszystko ma swoją cenę:) Warte jest tyle i klient zapłaci:)

Opublikowano
Rocky srocky - ładnie nazwać i już akwarysta wyda 100 razy więcej niż to warte, do ogrodu nazwą to korą kamienną i będzie kosztować 50 razy tyle :)

Za ten post yaro powinien dostać pokojową nagrodę Nobla :D :D :D

A co do tego, że to jest gnejs to się zgadza :) Mam takich kilka kamieni w ogrodzie u mamuśki kupionych za jakieś 0.40 zł /kg z rok temu na tym samym składzie kamieni, na którym ja kupuję kamienie do zbiorników. Serdecznie polecam wycieczkę na skład kamienia, a nie szukanie kamieni na allegro.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Ja zauwazylem, ze ktos wyciąga kamulca z kopalni, nazwie go bajerancko i od razu cena rośnie o 1200 procent. Tak potwierdzam, to gnejs, skałka u nas występująca w paru miejscach, zwana Rocky Tree. Skamieniałe drzewa wyglądają inaczej - kolega ma ich troche, wiec wiem jak wyglada skamieniały drzewo. A tak swoja drogą zaczyna mnie korcić by poszukać rodzimych odpowiedników tych eksportowych skałek. Tylko musze pupę ruszyć na południe Kraju a tu czasu nie ma.

Opublikowano

Ja również kupiłem ten kamień za około 40 groszy za kg na składzie budowlanym, gdzie na Allegro widziałem za 2,50. Widzę, że całkiem ładnie się prezentuje. Niedługo i ja pokarzę swoje akwa z tymi kamieniami. Jeszcze raz dzięki. :D

PS. Mam nadzieję że kamienie te nie zmieniają mocno parametrów wody.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

To to jest gnejs? Widziałem dziś w Stojadłach koło Mińska Mazowieckiego i bylem powiem, że się nie nadaje bo to czerwone jak rdza wyglądało. Dobrze się to łupie? Chciałbym dać na tło i jako kamienie. Zna ktoś technikę łatwego łupania?

Wysłane z telefonu