milc Opublikowano 16 Sierpnia 2007 #1 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Ma ktoś pojęcie, o ile złoże bio typu Biomax Hagena czy substrat Eheima spowalnia przepływ przez komorę filtra? Załóżmy, że wiem, jaki przepływ uzyskuję przez komorę o znanych wymiarach, wymuszony grawitacyjnie. Jak wyliczyć na rybie oko przepływ przez tą samą komorę po wypełnieniu złożem. Dwa, trzy, dziesięć razy mniejszy? milc
sysgone Opublikowano 16 Sierpnia 2007 #2 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 na moje widzimisie trace jakies 40% na keramzycie ale czynnikow jest cala masa - wielkosc zloza, szerokosc szczelin, poziom wody w sumpie, stopien zabrudzenia zloza...
aditu Opublikowano 16 Sierpnia 2007 #3 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 wydaje mi sie ze mozna to stwierdzic jedynie empirycznie
mars Opublikowano 16 Sierpnia 2007 #4 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Dokładne badania przepływu robiłem kiedyś na Fluvalu 204 więc na obiegu wymuszonym filtr był praktycznie czysty bo chodził w nowym akwa bez ryb przez jakis tydzień. producent podawał przepływ 680 l/h robiłem tzry pomiary i mi wyszło trzy razy pomiedzy 380-390 l/h filtr był wypełniony 1. Gabi z boku standardowe 2 dolny koszyk ceramika ju ż nie pamietam modelu ale taka do filtracji mech pozosatłe dwa koszyki własnie biomaxy, na zasysie nie było prefiltra a wysokość podnoszenia była około 20 cm czyli bardzo mało.
Rekomendowane odpowiedzi