Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zastanawia mnie tylko czy gra jest warta świeczki skoro ryzykujemy rozszczelnieniem mechanika i zalaniem chałupy?

Pytaj zwolenników kubłów jako mechaników, ja do nich nie należę ;).

Gość pemergency
Opublikowano

Kubełek mechanik z założenia ma być czyszczony co 2 miesiące, smarujcie uszczelki wazeliną techniczną przy każdym otwarciu, a nic mu się nie stanie. Piszę Oczywiście o dobrych filtrach, a nie jakiś wynalazkach typu HW, Tetra, itd

Sent using Tapatalk

Opublikowano
Ja oczywiście rozumiem to że trzeba bardziej dbać o uszczelki w mechanicznym żeby zminimalizować ryzyko.Ale dalej nasuwa się pytanie czy warto.

Według mnie to jak zakup samochodu czy telewizora kupujesz nowy i tani i wiesz od początku że jest słabszej jakości niż droższy(choć nie zawsze ale chodzi mi o większość). Zależy kto jakie ma priorytety ja naprzykład nie chce mieć mechanika w środku bo szpeci cały efekt a i tak nie zbiera mi kup chociaż ma 2000l/h i powinnien ale za to że mam gęste gruzowisko wybrałbym opcje drugiego kubełka i cyrkulatora oczywiście kubeł jakiejś renomowanej firmy w sumie to na 99% kupię JBL'a jak przyjdzie wypłatka. Nie widzę problemu przesmarować uszczelki wazeliną albo w najgorszym przypadku kupić nową. Oglądałem filmiki kolegi Pemergency który ma kubeł jako mechanik i woda wydaje mi sie o niebo czystsza niż np u mnie a podmianki robie co tydzień regularnie. Sam widzę też masz 2 kubły w 200??

Gość pemergency
Opublikowano
Ja oczywiście rozumiem to że trzeba bardziej dbać o uszczelki w mechanicznym żeby zminimalizować ryzyko.Ale dalej nasuwa się pytanie czy warto.

Co kto lubi... ja lubię kubełki i je stosuję. Nie mam powodów do narzekań, czyste dno, czysta woda, czyszczenie kubła raz na jakiś czas, nie moczę łap w baniaku żeby gąbkę wyciągnąć...

Używałem kiedyś filtrów gąbkowych i nie byłem zadowolony, teraz jestem, więc w moim przypadku warto.

Jedni lubią kubły, inni gąbki, jeszcze inni narurowce i sumpy... W zbiornku 1000L nie oparłbym filtracji na kubłach, poszedłbym najprawdopodobniej w filtrację narurową, aczkolwiek jestem człowiekiem leniwym i coraz bardziej przemawia do mnie filtracja oparta o sump. Czas pokaże...

Opublikowano

Niestety nie mam możliwości wstawienia sumpa do szafki za późno o tym pomyślalem ale następny baniak będzie właśnie ze sumpem a tu pozostaje jedynie wsadzić kubła.

Opublikowano
a tu pozostaje jedynie wsadzić kubła.

Albo prostego mechanika na narurowcach, dwa korpusy, pompa i lepsze od kubła a cenowo podobnie (jeśli mówimy o markowych).