Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki termin ważności mają pokarmy dla rybek np spirulina tropical 36%

Tak się zastanawiam właśnie i dużo bardziej opłacają się większe opakowania i jak będe miał 15-20 rybek to jak kupię np TROPICAL SPIRULINA GRANULAT 5L WIADRO to zużyje wszystko czy się przeterminuje? Nigdy nie miałem rybek więc nie wiem ile one jedzą

Opublikowano

Ja kupiłem w listopadzie 1l spiruliny tej co ty. Mamy kwiecień więc pół roku mineło a zostało mi jeszcze około 200ml tej karmy (mam 15 średnich pyśków). Wszystko zależy czy będziesz karmił tylko jednym pokarmem i czy nie walisz rybą tej karmy łopatą :)

Opublikowano

można mrozić no i się nie rozdrabniać nad tym że straci i tak sporo w nim ich zostanie nigdy ich nie będzie zawsze tyle po otwarciu więc nie ma co nad tym się zastanawiać:-)

Opublikowano
można mrozić no i się nie rozdrabniać nad tym że straci i tak sporo w nim ich zostanie nigdy ich nie będzie zawsze tyle po otwarciu więc nie ma co nad tym się zastanawiać:-)

No właśnie tam mi się wydaje a jednak duże pudło to trochę zaoszczędzonej kaski.

Opublikowano

Termin ważności powinieneś mieć na pudełku. Jeżeli chcesz sie zdecydować na większe opakowanie to na 15 ryb maksymalnie powinieneś zdecydować się na opakowanie do 1000gr. I wtedy żeby pokarm nie zwietrzał już po kilku miesiącach robi się mały manewr. A mianowicie co z dużego opakowanie przesypujesz do mniejszego opakowanie około 100gr pokarmu. Z tego małego opakowani karmisz ryby na bieżąco , a duże zbiorcze przetrzymuj szczelnie zamknięte w ciemnym i suchym miejscu. Pokarm tak przechowywany przez czas terminu ważności nie będzie tracił wiele na wartościach odżywczych. Pokarm wietrzeje kiedy jest non stop otwierany w tym wypadku główny pojemnik będziesz otwierał raz na kilka miesięcy( nie zakładam nawet że tylko spirulina będziesz karmił ryby).

• Dziękuję 1
Opublikowano
Termin ważności powinieneś mieć na pudełku. Jeżeli chcesz sie zdecydować na większe opakowanie to na 15 ryb maksymalnie powinieneś zdecydować się na opakowanie do 1000gr. I wtedy żeby pokarm nie zwietrzał już po kilku miesiącach robi się mały manewr. A mianowicie co z dużego opakowanie przesypujesz do mniejszego opakowanie około 100gr pokarmu. Z tego małego opakowani karmisz ryby na bieżąco , a duże zbiorcze przetrzymuj szczelnie zamknięte w ciemnym i suchym miejscu. Pokarm tak przechowywany przez czas terminu ważności nie będzie tracił wiele na wartościach odżywczych. Pokarm wietrzeje kiedy jest non stop otwierany w tym wypadku główny pojemnik będziesz otwierał raz na kilka miesięcy( nie zakładam nawet że tylko spirulina będziesz karmił ryby).

Tak samo właśnie ja zrobiłem. Kupiłem 1000 ml pokarmu płatkowego i nabierząco przesypywałem do mniejszego opakowania po około 100-200 ml. Wtedy cena markowego pokarmu wychodzi taniej niż za tzw. marketowe pasze.