pieco Opublikowano 31 Marca 2014 #1 Opublikowano 31 Marca 2014 Witka, w najbliższym czasie planuje przesiadkę z mojego aktualnego zbiornika 200l na nowy 460l. Z aktualnego dojrzałego zbiornika planuję wykorzystać wodę (w praktyce skończy się pewnie w granicy 180l). Z racji, że obecne złoże ma już swoje kilometry wyrobione, do nowego zbiornika daję większy filtr jbl e1501 i wkładam nowe złoże (matrix + jbl micromec). I tu pytania: 1. Uruchomię filtr jeszcze na starym zbiorniku (planuję ok.2-3 tyg), aby dać możliwość zagnieżdżenia się bakteriom. Ile powinien pochodzić filtr, aby być pewnym ,że bakterie się tam pojawią? 2. Staram się minimalizować otwieranie filtra, zatem czy jeśli jeden z koszy wypełnię zoolitem, to czy nie utrudni to w obsadzie bakteriom? (sam nie wiem...) 3. Jw tylko, że chcę zastosować dodatkowo woreczek z Prigen Seachem. dzięki za opinie. tomek
deccorativo Opublikowano 1 Kwietnia 2014 #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Witka, w najbliższym czasie planuje przesiadkę z mojego aktualnego zbiornika 200l na nowy 460l. Z aktualnego dojrzałego zbiornika planuję wykorzystać wodę (w praktyce skończy się pewnie w granicy 180l). Z racji, że obecne złoże ma już swoje kilometry wyrobione, do nowego zbiornika daję większy filtr jbl e1501 i wkładam nowe złoże (matrix + jbl micromec). I tu pytania: 1. Uruchomię filtr jeszcze na starym zbiorniku (planuję ok.2-3 tyg), aby dać możliwość zagnieżdżenia się bakteriom. Ile powinien pochodzić filtr, aby być pewnym ,że bakterie się tam pojawią? 2. Staram się minimalizować otwieranie filtra, zatem czy jeśli jeden z koszy wypełnię zoolitem, to czy nie utrudni to w obsadzie bakteriom? (sam nie wiem...) 3. Jw tylko, że chcę zastosować dodatkowo woreczek z Prigen Seachem. dzięki za opinie. tomek Bezpieczeństwo ryb najważniejsze!!! Masz komfortowe warunki przeprowadzki. Logistycznie możesz wszystko uruchamiać tak na starym jak i na nowym baniaczku przenosząc jednocześnie oba filtry. Litraż nie ma znaczenia liczy się tygodniowa produkcja NH4 - NO2 - NO3 a bez zwiększenia obsady będzie taka sama w obu baniaczkach. Na stary jeśli nie ma regulacji przepływu wstaw zawór kulowy i po 2tyg przykręć na tyle by biologia w nim nie padła. Jeśli nowy filtr podoła możesz stary wyjąć, jeśli jeszcze nie to stary na full przez tydzień i ponowne zdławienie. 1
aarset Opublikowano 1 Kwietnia 2014 #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Na początek odpuściłbym sobie zarówno zeolit jak i Purigen. Wszystko w swoim czasie. 1
lufa555 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 #4 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Ja jak przesiadałem się z 240l na 576l to po prostu do nowego akwa trafiło stary piach z nowym, 200l starej wody, reszta nowej z uzdatniaczem i podłączony stary filtr Unimax 500. Wszystko poszło gładko i bez ofiar. No i skały też ze starego trafiły do nowego. 1
pieco Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor #5 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 dzieki panowie za komentarz. tak podskornie tez wahalem sie czy pchac odrazu zeolit i purigen...z drugiej jednak strony staram sie minimaliziwac otwieranie kubla. pociagne chyba na starym zbiorniku 2 tyg. coby zalazek bakterii sie osiedlil a pozniej wystartuje na uzdatniaczu.
Rekomendowane odpowiedzi