Skocz do zawartości

Zmiana zbiornia/wykorzystanie wody+nowy filtr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witka,

w najbliższym czasie planuje przesiadkę z mojego aktualnego zbiornika 200l na nowy 460l.

Z aktualnego dojrzałego zbiornika planuję wykorzystać wodę (w praktyce skończy się pewnie w granicy 180l). Z racji, że obecne złoże ma już swoje kilometry wyrobione, do nowego zbiornika daję większy filtr jbl e1501 i wkładam nowe złoże (matrix + jbl micromec).

I tu pytania:

1. Uruchomię filtr jeszcze na starym zbiorniku (planuję ok.2-3 tyg), aby dać możliwość zagnieżdżenia się bakteriom. Ile powinien pochodzić filtr, aby być pewnym ,że bakterie się tam pojawią?

2. Staram się minimalizować otwieranie filtra, zatem czy jeśli jeden z koszy wypełnię zoolitem, to czy nie utrudni to w obsadzie bakteriom? (sam nie wiem...)

3. Jw tylko, że chcę zastosować dodatkowo woreczek z Prigen Seachem.

dzięki za opinie.

tomek

Opublikowano
Witka,

w najbliższym czasie planuje przesiadkę z mojego aktualnego zbiornika 200l na nowy 460l.

Z aktualnego dojrzałego zbiornika planuję wykorzystać wodę (w praktyce skończy się pewnie w granicy 180l). Z racji, że obecne złoże ma już swoje kilometry wyrobione, do nowego zbiornika daję większy filtr jbl e1501 i wkładam nowe złoże (matrix + jbl micromec).

I tu pytania:

1. Uruchomię filtr jeszcze na starym zbiorniku (planuję ok.2-3 tyg), aby dać możliwość zagnieżdżenia się bakteriom. Ile powinien pochodzić filtr, aby być pewnym ,że bakterie się tam pojawią?

2. Staram się minimalizować otwieranie filtra, zatem czy jeśli jeden z koszy wypełnię zoolitem, to czy nie utrudni to w obsadzie bakteriom? (sam nie wiem...)

3. Jw tylko, że chcę zastosować dodatkowo woreczek z Prigen Seachem.

dzięki za opinie.

tomek

Bezpieczeństwo ryb najważniejsze!!!

Masz komfortowe warunki przeprowadzki. Logistycznie możesz wszystko uruchamiać tak na starym jak i na nowym baniaczku przenosząc jednocześnie oba filtry. Litraż nie ma znaczenia liczy się tygodniowa produkcja NH4 - NO2 - NO3 a bez zwiększenia obsady będzie taka sama w obu baniaczkach.

Na stary jeśli nie ma regulacji przepływu wstaw zawór kulowy i po 2tyg przykręć na tyle by biologia w nim nie padła. Jeśli nowy filtr podoła możesz stary wyjąć, jeśli jeszcze nie to stary na full przez tydzień i ponowne zdławienie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja jak przesiadałem się z 240l na 576l to po prostu do nowego akwa trafiło stary piach z nowym, 200l starej wody, reszta nowej z uzdatniaczem i podłączony stary filtr Unimax 500.

Wszystko poszło gładko i bez ofiar. No i skały też ze starego trafiły do nowego.

• Dziękuję 1
Opublikowano

dzieki panowie za komentarz.

tak podskornie tez wahalem sie czy pchac odrazu zeolit i purigen...z drugiej jednak strony staram sie minimaliziwac otwieranie kubla.

pociagne chyba na starym zbiorniku 2 tyg. coby zalazek bakterii sie osiedlil a pozniej wystartuje na uzdatniaczu.