Skocz do zawartości

JBL E1901 wydajność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szafki mam juwel, niestety tylna ścianka ma otwarta przestrzeń w 2 miejscach. 1501 może mniej hałasuje. Nawet wywaliłem deszczownie, woda leci luzem z rury. Ta deszczownia to trochę jak z węża strażackiego - takie ciśnienie a co za tym idzie hałas

Gość pemergency
Opublikowano

heh, tak czytam i się zastanawiam, jak cicha musiałaby być pompa, żeby kolega jej nie słyszał :) niestety tak to już jest, że wraz ze wzrostem mocy rośnie poziom hałasu, natomiast jeśli chodzi o JBL to w moim przekonaniu jest naprawdę cichutko, ale faktem jest, że w nocy jak wyłączysz filtr to doznajesz olśnienia i przypomina się człowiekowi co naprawdę znaczy cisza :D Ale tyczy się to każdego sprzętu który ma w sobie silnik, czy to cyrkulatora koralii, czy jebao, czy innego...

Jeśli masz szafkę juwela taką jak ja z otwartymi plecami, tzn juwel rio 240, to rozumiem twój problem... :D ta szafka rezonuje jak mało która, nawet cyrkulator tunze potrafił ją wprawić w wibracje :D

Opublikowano

Jakoś mocno przewrazliwiony nie jestem. Jednak tetra mi pasowała całkowicie. Jednak tam było 700l/h. Dziecko idzie spać, telewizja musi grać ciszej a ten dziad

hałasuje. 2 akwarium mam blisko sypialni na piętrze. Przy otwartych drzwiach słychać tez :) ale do spania akurat może sobie buczec;) moja opinia powstała żeby uprzedzić takich co hałas im niepotrzebny lub z jakichś względów nie jest wskazany

Gość pemergency
Opublikowano

zawsze będziesz słyszał filtr tego typu jeśli ma sporą moc, kwestia tylko tego czy jest to dla Ciebie "hałas" akceptowalny czy nie ;) szafkę masz juwela rio 240? lub podobną?

Opublikowano

Właściwie to mam 3

Trigon 190

450 juwel i chyba 160l

Wszystko z dziurami. Trochę mnie dziwi ze aż tak bez pomyslunku. Mogliby zabudowa i zostawić jedynie otwór na węże

Gość pemergency
Opublikowano

mocarz a ja się w sumie dziwię, że masz aż trzy... jak ja kupiłem pierwszego juwela to po tygodniu jego użytkowania stwierdziłem, że to pierwszy i ostatni juwel. Zaliczyłem go do zakupów najmniej udanych w okresie ostatnich 10 lat... ;)

Opublikowano

Mam hw302 i żeby sprawdzić czy pracuje muszę go dotknąć ponieważ za chol... go nie słychać i nie raz wystraszyłem się, że padł mi biolog.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Nie wiem czy budzenie jest podstawą do reklamacji. Tzn gdybym kupił jeden to nie miałbym porównania. Jednak 2 działają identycznie. Mam uraz bo tetry nie było słychać wcale. Co do jakości wykonania i mocy filtrowania nie mam zastrzeżeń-jednak buczenie jest męczące jak dla mnie. Juz myślę o wymianie, jednak nie chce nikogo zniechęcać, to tylko moja opinia, jak komuś to nie przeszkadza to brać. Miałem właśnie kupić 2 eheimy jakieś mocne nie pamiętam, ale one podobno halasowaly jeszcze mocniej.

hej,

jak z tymi filtrami e1901 - buczą Ci dalej, może się jakoś dotarły? zmieniłem z tetry EX1200 (niestety 3 raz pociekła i powiedziałem sobie dość) i hałas po 2 dniach pracy jest bardzo duży vs mój poprzedni filtr. Wydaje się ze już się odpowietrzył, wiec raczej to nie wina bąbelków...