Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam postanowiłem w końcu przedstawić swoje akwarium ,które posiadam już kilka miesięcy :P

Rozpoczynałem z obsadą jednogatunkową w ilości 4+1 Pseudotropheus saulosi co szybko się zmieniło xd. Ryby dynamicznie się rozmnażają i w tym momencie w akwarium pływa : 2+1 z ryb starszych, 4+2 pięciomiesięczne młodziaki, około 12 młodszych i 20(+/-4) miesięcznych młodych a samice znowu wypchane po brzegi xd :P Oczywiście w miarę wzrostu redukuje ich liczbę ;) Jakieś 60 sztuk już poszło ;) A samic nie wyławiam ;)

Ok teraz troche o samym akwarium :

Jest to standardowa dwusetka 100x40x50

oświetlenie: świetlówka 30W o odcieniu fioletowym

filtracja: jbl e1501 greenline zasypany po brzegi ceramiką ;) a na cyrkulacje nie narzekam nigdzie brud się nie zbiera :P Dlatego oszczędziłem sobie dodatkowego filtra i założyłem tylko gąbkę na wlot tego ;)

ogrzewanie: Grzałka przepływowa z termostatem HYDOR ETH 300W temp. 27*C

skały: gnejs około 70 kg, piasek wapienny

post-14152-14695716884976_thumb.jpg

post-14152-14695716885814_thumb.jpg

post-14152-14695716892139_thumb.jpg

post-14152-14695716896718_thumb.jpg

Opublikowano

Ojciec tych młodych zginął w wypadku ;) Ten dominujący samiec nie jest z nimi spokrewniony. Jego są tylko maluszki :P

Chociaż dorosłe były ze sklepu i dlatego nie mogę być pewny co do ich pochodzenia :P

Opublikowano

A jak młodzież zacznie się mimo wszystko krzyżować wystarczy zabrać parę kamieni xd ewentualne młode brać tylko od 2 niespokrewnionych samic ;) Trochę czasu poświęciłem na ich obserwowanie i raczej każdą rybę rozpoznaje ;)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam trochę czasu upłynęło i trochę się pozmieniało :P

Teraz obsada główna to 2+8 i około 100 młodych :) Całkiem niezły biznes można na nich robić xd Samce żyją w niesamowitej zgodzie oba pływają po całym akwarium i w ogóle się nie tłuką. Młodszy wyciera się w dołku na wolnej przestrzeni, a starszy nie wiem czy w ogóle ma ochotę na tarło :) Był jeszcze trzeci ale on został wyeliminowany, czyli aż tak spokojne nie są więc nie wiem czemu tak się nawzajem lubią :-? Liczba młodych cały czas jest zmienna dopiero od jakiegoś miesiąca jest tak tłoczno :P

post-14152-14695718949738_thumb.jpg

post-14152-14695718949966_thumb.jpg

Opublikowano

Nie jest źle, chociaż teraz mam za dużo w tym samym wieku. Jeszcze nieodpowiedniej wielkości :)

Tydzień temu 60 większych poszło to się trochę i tak zluźniło :) A teraz cisza ;/