aquabydg Opublikowano 27 Marca 2014 #1 Opublikowano 27 Marca 2014 Witam postanowiłem w końcu przedstawić swoje akwarium ,które posiadam już kilka miesięcy Rozpoczynałem z obsadą jednogatunkową w ilości 4+1 Pseudotropheus saulosi co szybko się zmieniło xd. Ryby dynamicznie się rozmnażają i w tym momencie w akwarium pływa : 2+1 z ryb starszych, 4+2 pięciomiesięczne młodziaki, około 12 młodszych i 20(+/-4) miesięcznych młodych a samice znowu wypchane po brzegi xd Oczywiście w miarę wzrostu redukuje ich liczbę Jakieś 60 sztuk już poszło A samic nie wyławiam Ok teraz troche o samym akwarium : Jest to standardowa dwusetka 100x40x50 oświetlenie: świetlówka 30W o odcieniu fioletowym filtracja: jbl e1501 greenline zasypany po brzegi ceramiką a na cyrkulacje nie narzekam nigdzie brud się nie zbiera Dlatego oszczędziłem sobie dodatkowego filtra i założyłem tylko gąbkę na wlot tego ogrzewanie: Grzałka przepływowa z termostatem HYDOR ETH 300W temp. 27*C skały: gnejs około 70 kg, piasek wapienny Cytuj
bolo141 Opublikowano 27 Marca 2014 #2 Opublikowano 27 Marca 2014 Spoczko:) i gratuluje potomstwa. Tylko martwi mnie że możesz mieć kazirodcze zwiazki jeśli zostawiasz samice Cytuj
aquabydg Opublikowano 27 Marca 2014 Autor #3 Opublikowano 27 Marca 2014 Ojciec tych młodych zginął w wypadku Ten dominujący samiec nie jest z nimi spokrewniony. Jego są tylko maluszki Chociaż dorosłe były ze sklepu i dlatego nie mogę być pewny co do ich pochodzenia Cytuj
aquabydg Opublikowano 27 Marca 2014 Autor #5 Opublikowano 27 Marca 2014 A jak młodzież zacznie się mimo wszystko krzyżować wystarczy zabrać parę kamieni xd ewentualne młode brać tylko od 2 niespokrewnionych samic Trochę czasu poświęciłem na ich obserwowanie i raczej każdą rybę rozpoznaje Cytuj
aquabydg Opublikowano 26 Października 2014 Autor #6 Opublikowano 26 Października 2014 Witam trochę czasu upłynęło i trochę się pozmieniało Teraz obsada główna to 2+8 i około 100 młodych Całkiem niezły biznes można na nich robić xd Samce żyją w niesamowitej zgodzie oba pływają po całym akwarium i w ogóle się nie tłuką. Młodszy wyciera się w dołku na wolnej przestrzeni, a starszy nie wiem czy w ogóle ma ochotę na tarło Był jeszcze trzeci ale on został wyeliminowany, czyli aż tak spokojne nie są więc nie wiem czemu tak się nawzajem lubią :-? Liczba młodych cały czas jest zmienna dopiero od jakiegoś miesiąca jest tak tłoczno Cytuj
rayan88 Opublikowano 26 Października 2014 #7 Opublikowano 26 Października 2014 Interesik się kręci widzę ale chyba nie nadazasz ze sprzedażą? Cytuj
aquabydg Opublikowano 26 Października 2014 Autor #8 Opublikowano 26 Października 2014 Nie jest źle, chociaż teraz mam za dużo w tym samym wieku. Jeszcze nieodpowiedniej wielkości Tydzień temu 60 większych poszło to się trochę i tak zluźniło A teraz cisza ;/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi