Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzien dobry.

Chcialem poznać opinie uzytkownikow filtrów kubelkowych, ktory z nich ma najcichsza prace?

Z racji tego ze akwarium po przeprrowadzce bedzie znajdowac sie w sypialni chcialem zakupic filtr zewnetrzny o stosunkowo cichej pracy. Zdaje sobie sprawe ze kazdego w jakis sposob slychac ale chce wybrac ten najcichszy. Czytam opinie tutaj na forum wielu osob ze HW 302 czy tez HW 303B sa bezszelestne, inni za to pisza ze dosc glosno pracuja. A co z JBL Fluvalem czy Tetra. Gdyby porownac te 4 najbardziej popularne firmy ?

Opublikowano

Niesłyszalny jest ten

Filtr kanistrowy unimax250 @ AQUAEL Gratis wysyłka (4088535826) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/40/88/53/58/4088535826@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@40/88/53/58@@AMEPARAM@@4088535826

Gość pemergency
Opublikowano
Dzien dobry.

Chcialem poznać opinie uzytkownikow filtrów kubelkowych, ktory z nich ma najcichsza prace?

Z racji tego ze akwarium po przeprrowadzce bedzie znajdowac sie w sypialni chcialem zakupic filtr zewnetrzny o stosunkowo cichej pracy. Zdaje sobie sprawe ze kazdego w jakis sposob slychac ale chce wybrac ten najcichszy. Czytam opinie tutaj na forum wielu osob ze HW 302 czy tez HW 303B sa bezszelestne, inni za to pisza ze dosc glosno pracuja. A co z JBL Fluvalem czy Tetra. Gdyby porownac te 4 najbardziej popularne firmy ?

Fluvala 406 słyszę delikatnie, tzn słychać delikatny szum jak zbliżę głowę do filtra (szafka również troszkę rezonuje, ale filtr stoi bezpośrednio na desce)

JBL e1901 słyszę dokładnie w ten sam sposób (wkładając głowę do szafki)

Siedząc obok akwarium w nocy, nie słyszę nic oprócz cyrkulatora hydor koralia evo4400 (a raczej to rezonans w jaki wpada szafka od wibracji wirnika cyrkulatora). Po wyłączeniu cyrkulatora jest cisza jak makiem zasiał, słyszę jedynie wodę w obiegu centralnego ogrzewania.

Opublikowano

Ile osob tyle opini, ale rozumiem to. W koncu kazdy opisuje na przykladzie posiadanego przez siebie filtra. To normalne.

Wychodzi na to ze na dobra sprawe kazdy filtr zewnetrzny jest cichy tym bardziej jak jest zamkniety w szafce.

Gość pemergency
Opublikowano
Ile osob tyle opini, ale rozumiem to. W koncu kazdy opisuje na przykladzie posiadanego przez siebie filtra. To normalne.

Wychodzi na to ze na dobra sprawe kazdy filtr zewnetrzny jest cichy tym bardziej jak jest zamkniety w szafce.

Nie każdy... tetra to jakaś masakra, moja hałasowała (ale może taki egzemplarz), HW również słyszałem dość mocno (jedni go słyszą, inni nie). Generalnie mam mocno wyczulony słuch, słyszę nawet pracę dysku w dekoderze polsatu, który stoi jakieś 2m ode mnie, natomiast praca filtrów oddalonych od kanapy o 1m jest dla mnie kompletnie niesłyszalna.

Opublikowano

Ja mam dwa kubły JBL1501 i HW 302 i naprawdę nie słyszalny jest chińczyk HW302. Żeby sprawdzić czy pracuje muszę go ręką dotykać. Jbl jest cichy ale nie aż tak jak ten chińczyk.

Gość pemergency
Opublikowano
Ja mam dwa kubły JBL1501 i HW 302 i naprawdę nie słyszalny jest chińczyk HW302. Żeby sprawdzić czy pracuje muszę go ręką dotykać. Jbl jest cichy ale nie aż tak jak ten chińczyk.

Myślę, że jeśli chodzi o chińczyka to chyba jest to kwestia sztuki, powtarzalność produkcyjna tych kubłów jest pewnie na poziomie 50%, jednym ciekną innym nie, podobnie jest z produktami firmy aquael.

Opublikowano

A właśnie, że nie ! Jeżeli chodzi o tego chińczyka to jest to jedyny który zbiera prawie same pochwały. Jedyny mankament jaki ma to lichej jakości kosze ,ale reszta jest na prawde ok ! Nigdzie nie czytałem żeby ciekły itp. rzeczy się działy.

Gość pemergency
Opublikowano
A właśnie, że nie ! Jeżeli chodzi o tego chińczyka to jest to jedyny który zbiera prawie same pochwały. Jedyny mankament jaki ma to lichej jakości kosze ,ale reszta jest na prawde ok ! Nigdzie nie czytałem żeby ciekły itp. rzeczy się działy.

Stasiu, ja mam hw304b, tzn nazywa sie to inaczej, a dokladniej aps 2000ef ale to podobno ten sam filtr i niestety jest dość głośny. Być może na rynku UK używają innego wirnika...