Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postanowiłem (w końcu ) zainstalować UV-C i od razu kilka kwestii :

1.- gdzie to ustrojstwo wpiąć ?

zdania (czyt. rady ) są podzielone lecz jak dotąd żadnej argumentacji więc HELP

(z rys. na pudełku wynika że na wypływie z filtra do akwarium )

2.- jakie są kryteria doboru wielkości (mocy )?

analizując opisy poducentów zrobiłem sobie tabelkę z której wynika ze owi zalecają wielkość żarnika ze sporą dowolnością (od 20 litrów/W do 36l/W)

3.- jak długo to ma być właczone a może są jakieś reguły uzelazniające od ... przepływu ,mocy czy co tam jeszcze ?

Gość pemergency
Opublikowano
Postanowiłem (w końcu ) zainstalować UV-C i od razu kilka kwestii :

1.- gdzie to ustrojstwo wpiąć ?

zdania (czyt. rady ) są podzielone lecz jak dotąd żadnej argumentacji więc HELP

(z rys. na pudełku wynika że na wypływie z filtra do akwarium )

2.- jakie są kryteria doboru wielkości (mocy )?

analizując opisy poducentów zrobiłem sobie tabelkę z której wynika ze owi zalecają wielkość żarnika ze sporą dowolnością (od 20 litrów/W do 36l/W)

3.- jak długo to ma być właczone a może są jakieś reguły uzelazniające od ... przepływu ,mocy czy co tam jeszcze ?

Ma to być włączone 24h na dobę inaczej używanie tego ustrojstwa nie ma sensu. Sam używałem tego do zwalczania pierwotniaków. W momencie działania lampy pierwotniaków nie było, po wyłączeniu wróciły po 2 dniach. Dałem sobie spokój z lampą i po 2 miesiącach, gdy zbiornik się ustabilizował pierwotniaki zniknęły. Używałem lampy 24W w zbiorniku 240l

Opublikowano

Załozyłem nowy watek bo nie znalazłem (może coś źle wpisałem w wyszukiwarce - sorry) ale też nie tyle chodzi mi o walkę z glonami bo z tym na razie jest spoko.

Bardziej chodzi mi o profilaktykę i to nie tylko glonową (bo to niszczy jak mi sie zdaję wszelkie inne paskudztwa).

Tak czy inaczej chciałbym zoptymalizować konstrukcję tego ustrojstwa więc wobec czekającej mnie i tak przebudowy układu filtracyjnego (bez względu na UV-C) chciałbym wreszcie zdecydować gdzie to włączyć.

PS.

Dlaczego nietrafiona inwestycja ?

Opublikowano

Sam zakupiłem lampę UV i wcale nie uważam, że to była zła inwestycja. W razie problemu z pierwotniakami lub zakwitu wody zawsze mam lampę pod ręką i nie muszę kombinować z zakrywaniem akwarium lub laniem chemii. Wiele osób stosuje też lampy UV non-stop i są też tego pozytywne efekty o czym można poczytać nawet na tym forum.

Opublikowano

Ireneusz71:

doceniam Twoją troskę o mój portfel ale wydaje sie że z układem filtracji zbyt wiele sie już nie zrobi (chociaż ...?)

7l ceramiki + 7l keramzytu + 7l zeolitu + 20l włókniny napędzane układem pompy zasilanej z falownika sterowanego czujnikiem przpływu (stabilizacja przepływu likwidująca ew. spadek wynikający z zanieczyszceń ) z wypływem pod dnem plus rezerwowy obieg tetry ileś tam do deszczownicy

Głowne pytanie "gdzie właczyć UV i dlaczego?" nadal pozostaje bez odpowiedzi a to wydaje sie elementem dyskusji najwazniejszym

PS

przed godziną kurier przywiózł lampy wiec stało sie i o opłacalności nie rozmawiajmy

edit by Goldi

JemioloSeba: a jak to masz właczone i czym sie kierowałeś (jeśli możesz) ?