Skocz do zawartości

woda dojrzewanie mojego 160l baniaka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zalałem moje akwarium 100x40x40 3 marca więc upłynęło dzisiaj 3 tyg.

Chodzi non stop filtr zewnętrzny unimax aquael 250 z ceramiką oraz jeden kosz zeolitu.

Badam to NO2 i NO3 ale nic się nie dzieje wpuściłem na początek SERA BIO NITRIVEC

Czy to normalne bo po rybki mam jechać za tydzień a to jak na razie to wcale nie wygląda żeby NO2 NO3 mi wzrosło

Proszę o Wasze porady jak to przyśpieszyć

A może się tym nie martwić tylko wpuścić ryby i podmieniać wodę co tydzień

Co Wy na to?

Opublikowano

Nie wiem co to SERA BIO NITRIVEC, ale polecam jak większość osób Prodibio Biodigest na start. Jakie konkretnie masz wyniki testów? I jakich testów używasz?

Opublikowano

NO3 > 0.1 ZOOLEK

NO2 > 0.1 TROPICALA

A czy w takim razie teraz mogę to Prodibio Biodigest wpuścić do akwarium? i piszą że cała ampułka jest na 120-1000l to co mam całą dać?

Opublikowano

Spokojnie daj całą. Jeszcze nie dojrzało akwarium wg testów. Proponuję wogóle kupić testy jbl ;)

Opublikowano

Ale co mam nasikać do akwarium :D:D

A jeszcze jedno bo nie używam póki co grzalki i temperaturę mam 21 stopni

Czy jak będzie 26 to przyspieszy to cały proces czy nie ma znaczenia

Opublikowano

No ja wlewałem około 30ml sików hehe :) Albo weź zakup z 2,3 gupiki i po kłopocie również. One też wydalają z siebie więc masz po sprawie:) Przy wyższej temp może dojrzeć szybciej. Ja dojrzewałem na tej co mam teraz w akwa czyli 27 st.

[300] Malawi

Opublikowano

Żartujesz sobie ze mnie że mam nasikać do akwarium

Przecież jak żona zobaczy że stoję i sikam do niego to pomyśli że mi już całkiem odbiło :D:D

Opublikowano

Nie nie żartuje. Poszukaj na forum już o tym było , zresztą ja się na tym forum o tym dowiedziałem. Ale nie przesadź bo mocz ma różne bakterie, inne także. Ja na 300l wody użyłem około o ile dobrze pamiętam 30 ml uryny. Nie masz stanąć nad akwa i lać tam tylko w kubeczek od moczu i zaś wlej :D NIE ŻARTUJE , MÓWIĘ CAŁKIEM POWAŻNIE :) Możesz znaleźć także wątek o kawałku mięsa wrzucanym do akwa. Jeśli Cię to przeraża to zakup 2-3 gupiki i myślę że załatwią sprawę.

[300] Malawi

• Dziękuję 1