Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli utwardzać ceresitem cze można malować na piankę.Wszystkie tła jakie dotychczas widziałem wykonane samodzielnie są pokryte zaprawą czy jest sens ją stosować

-- dołączony post:

Lepszym materiałem od styropianu jest płyta z poliwęglanu ma tylko 0,5cm.Swietnie nadaje się na tło jak i na zabezpieczeniem szyby przed piaskiem i kamolami.

Opublikowano
Lepszym materiałem od styropianu jest płyta z poliwęglanu ma tylko 0,5cm.Swietnie nadaje się na tło

...używając jej jako tło nie porzeźbisz w niej bo jest zbyt cienka!!! To w tym przypadku ( tło ) lepiej stosować spienione PCV np. 3 mm.

Opublikowano
...używając jej jako tło nie porzeźbisz w niej bo jest zbyt cienka!!! To w tym przypadku ( tło ) lepiej stosować spienione PCV np. 3 mm.

...chodziło mi, że na płytę stosujemy jako podkład na nią nakładamy różne grubości pianki montażowej i żeźbimy według uznania

Opublikowano

A dlaczego tak się bronisz przed tym tynkowaniem ?

Wygląda o wiele lepiej po tynkowaniu , a porzeźbiona pianka nie wygląda fajnie bo pozostają w środku bańki powietrza i po przecięciu wygląda to słabo . Jednak po wytynkowaniu jest jak prawdziwy kamień :-)

Jednak jeśli chcesz możesz malować po styropianie . Pianka po rzeźbieniu do malowania raczej słabo się będzie nadawać . Pozatym masz tony materiału na forum o tłach cr65 diy.

Opublikowano

Struktury pianki są różne moja ma bardzo drobną frakcje.Tło rzeźbił mi profesjonalny artysta wykonał mi piękne tło 3D z wystającymi skałami i półkami skalnymi.Boję się, że po nałożeniu ceresitu stracę piękną strukturę kamieni .

Opublikowano

Oooo a to to już inna sprawa , o gustach się nie dyskutuje :-)

Jeśli struktura ci odpowiada to maluj , jednak wcześniej wykonaj eksperyment weź kawałek pianki i pomaluj ją jakimś rzadkim klejem do płytek . I twoje wątpliwości zostaną rozwiane :-)

Opublikowano

Przed przystąpieniem do mojego tła ze styropianu trochę o tym poczytałem. Przyznam, iż nigdzie nie spotkałem się aby ktoś od razu malował styropian czy piankę. Chętnie jak każdy z nas zobaczył bym takie tło. Jak ktoś powiedział o gustach się nie dyskutuje ale pokrycie tła Cersanitem 65 te tło jest bardziej widoczne i przypominające kamienie jednak nie ma porowatości. Ja zrobiłem tło o wym. 200 x 70 przyklejając je do tylnej szyby i jak pokryłem dwukrotnie zaprawą to efekt jest nie powtarzalny. :D .