Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam prośbę, mógłby mi ktoś napisać jakie dobrać 3 gatunki pyszczaków a żeby podawać im ten sam pokarm? Mam akwarium 240l. I jeszcze jaki w ogóle pokarm im podawać(prosił bym o dokładną nazwę). Zastanawiałem się nad Saulosi, red-red, Rdzawy-maingano. Jak wam się wydaje taka obsada będzie ciekawa?

Opublikowano

Jeśli jesteś w stanie określić ich płeć to możesz.Zazwyczaj kupuje się po 8-10 sztuk młodych danego gatunku i kiedy się wybarwią samce dobiera się haremy.

Opublikowano

Jedni piszą, że 240 dla red-redów spokojnie wystarczy. Inni znowu piszą, że trochę mało:/ sam już nie wiem.. Chciałbym mieć 3 gatunki saulisi i maingano na 100% tylko ten trzeci z pytajnikien pozostaje

Opublikowano

Też jestem tym skołowany dlatego moim zdaniem powinni to wyjaśnić zaawansowani malawiści którzy miellidoświadczenie z tym gatunkiem, kluczowym czynnikiem będzie tu wzrost jaki osiąga w akwarium bo z tym na różnych stronach różnie bywa.

Ja bym ci polecił dodać pulpicana lub perlmutta

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No to w końcu jak z tym red-red? Nadaje się do 240 czy nie? Oczywiście w połączeniu z dwoma innymi gatunkami

-- dołączony post:

A jak myślicie o takim połączeniu saulosi, red-red, Pseudotropheus socolofi. Wydaje mi się, że będzie ok. a jak nie to dlaczego?

Opublikowano

Posiadałem red-redy ok 1,5 roku. Kupione z dobrej hodowli, po wzorowo wyglądających rodzicach. Karmione raczej bardziej w stronę roślinek. Samiec w tym czasie urósł do ok 11cm, samiczki miały ok 8cm. Ojciec moich rybek miał 13cm. Byłem w dwóch innych hodowlach gdzie widziałem samce po 15cm, strasznie przekarmione, wyglądały jak mutanty:eek:

Czyli teoretycznie kupione po nieprzerośniętych rodzicach i odpowiednio karmione wielkością nadawałyby się do 240l.

Bardziej bałbym się ich temperamentu. Może to akurat mój był takim "wariatem". W 450l zdominował wszystkie ryby, całe akwarium traktował jak swoją własność. Zebra Makonde i Kawanga nie miały z nim lekko, chociaż były większe. Samiczki w czasie tarła były bardzo męczone i pobite.