Skocz do zawartości

Parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeszcze go mam, jutro chce go wymienic i dlatego to pytanie, na co? Wyczytałem te za mozna wegiel zastapic żwirekiem amonowym i green-x jak to zrobił basior

Opublikowano

Nie, nie! Węgiel usunąłem chyba po miesiącu od uruchomienia!

poza kubełkiem mam jeszcze filtr wewnętrzny (dołożyłem go po przeczytaniu art. w serwisie) Woda rzeczywiście stała się klarowna.

pozdrawiam !!!

Opublikowano

ja żeby zmniejszyć częstotliwość czyszczenia kubełka i żeby opóżnić spadek wydajności zastosowałem na rurce zasysającej wodę do kubła prefiltr z wkładu filtracyjnego od fan3, czyszczę go raz na 7 do 14 dni

Opublikowano

Mineło 2 tygodnie zycia mojego akwarium. Zgodnie z radami 8 dni temu wpuscilem 3 gupiki i wyjechałem na urlop. Karmione były regularnie. Po powrocie zrobiłem testy (po 8 dniach) i jak sie okazało parametry sie nie zmieniły:

Przed wyjazdem: pH=8, TwW=7, TwO=13, NO2<0,3, NO3=0

po powrocie: pH=7,8, TwW=8, TwO=13, NO2<0,3, NO3=0

Czy czasem NO3 nie powinno wzrosnoc? Czy to oznacza ze nastala równowaga i moge wpuszczac prawidłowa obsade?

Opublikowano

Jak napisałem w poscie 8 dni a akwarium ma juz 2 tygodnie, wczesniej dodawałem startery i wode w której przepłukałem filtr z dojzałego akwarium

Opublikowano

Ja bym sie wstrzymal jeszcze do poneidzalku:)

Jak dla mnei minimum to te 3-4 tygdonie...

Rozumiem,ze nie mozesz sie doczekac ryb, ale jak to wszyscy pisza "Cierpliwosc ble ble ble.." :twisted:

Gupiki zyja, odczyny ok, ale czy bakterie itp juz w wodzie pluskaja, ich odpowednia ilosc?? Hmm nad tym bym pomyslal, bo taki gupik to zyje nawet w sloiku a wiec...:)

Jeszcze pare dni, nie zaszkodzi :arrow:

Opublikowano

najlepiej monitorowac parametry wody, bo z czasem to bywa roznie;

same startery tez nie wystarcza poniewaz bakterie potrzebuja jeszcze cos do jedzenia zeby sie rozwijac, wiec co z tego ze wladujesz tych bakterii duza ilosc dodajac starterow jesli bakterie maja malo papu; wiec jesli dodaje sie startery to i odpowiednie dla nich obciazenie zbiornika powinno byc;

nastepna sprawa - w przypadku kiedy to jest swieze akwarium i filtry byly nowka pewex, to i tak nie wyhodujesz w nich takiej ilosci bakterii ktora poradzilaby sobie z obciazeniem biologicznym zbiornika jakie docelowo planujesz, wiec dodawanie ryb powinno sie odbywac stopniowo - nie wszystkie naraz;

jesli nie masz roslin ani niczego co mogloby redukowac azotany, a ich ilosc jest na poziomie 0 to znaczy ze raczej akwa jeszcze nie dojrzalo; a tak przy okazji - nie ma sensu mierzyc no3 jesli no2 jest wykrywalne poniewaz testy na no3 wykrywaja rowniez no2, wiec szkoda testow;