Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapisz te wyniki i poczekaj kilka dni, aby mieć punkt odniesienia jeśli się nie mylę, wraz ze spadkiem NH4, NO2 będzie rosło co znaczy, że bakterie Nitrosomonas przerabiają amoniak w azotyn(NO2), a potem będzie maleć NO2 i wzrastać NO3 co będzie oznaczać, że bakterie Nitrobacter przerabiają azotyn w azotan(NO3) może nawt podskoczyć do 10 lub więcej.

Opublikowano

dodam jeszcze, że nh4 w kranówce mam pomiędzy 0,1-0,2 tak że troszkę wyższe niż w akwa. A NO2 prawie niewykrywalne 0,01-0,025 więc mniej niż w akwa:) tzn, że chyba coś się dzieje, tak mi się wydaje:P

Opublikowano

Nie wiem czy to normalne ale od kilku dni NO2 wyraźnie wzrasta, dziś na poziomie 0.6-0.8 a NO3 stoi w miejscu 0,00 nic nie podskoczyło:/ Dodam jeszcze, że od wtorku pływają w akwarium 2 głupiki. NH4 na stałym poziomie 0,1

Opublikowano

Po 2 tygodniach odparowało mi pewnie z 15-20l wody. Zastanawiam się czy uzupełnić czy poczekać jak cały cykl dojrezwania się zamknie i dopiero wtedy uzupełnić

Opublikowano

Czołem,

jak to "NO3 w dalszym ciągu 1"?

ostatnio pisałeś, że 0,00?

Choć faktycznie to bardzo mało, ale może jeszcze się ruszy, przynajmniej powinno wzrosnąć i to dużo, poczekaj jeszcze. A jak tam pierwotniaki (mleczna woda) napowietrzanie pomogło?

NH3/4 musi być niewykrywalne, NO2 szkodliwe zaczyna się od 0,3, ale lepiej żeby było mniejsze.