Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Co sądzicie o poniższym zestawieniu i sposobie karmienia:

29o1j5i.jpg

Spirulina - Tropical SUPER SPIRULINA FORTE, HIKARI CICHLID EXCEL SINK MINI

Wybarwiający - Tropical BETTA - zostało po bojowniku

Wieloskładnikowy - Tropical ICHTIO-VIT, Tropical KIRYSEK - zostało po akw. ogólnym.

Dafnia - Tropical DAFNIA WITAMINIZOWANA - zostało po akw. ogólnym

Jak widać część pokarmów została po starym akwarium, ale nie jest przeterminowana. Chciałbym je wykończyć i wtedy kupić coś z polecanych. Czy te pokarmy nie będą stanowiły jakiegoś problemu dla moich Pseudotropheus saulosi coral? Należałoby coś koniecznie dokupić? Czy można spokojnie wykańczać?(tych pokarmów zostało myślę że na co najmniej kilka miesięcy)

Póki co nie korzystam z hikari exceli sink mini bo granulki są zdecydowanie za duże dla 3-4cm rybek.

Opublikowano
Spirulina - Tropical SUPER SPIRULINA FORTE, HIKARI CICHLID EXCEL SINK MINI

Tak naprawdę te dwie nadają się najlepiej. Reszta nie za bardzo.

Jeżeli chcesz wybarwiającą to polecam Hikari Gold a "wieloskładnikowa" Hikari Staple.

Te 4 karmy w zupełności wystarczą plus odrobinę mrożonek np. wodzień, cyklop, artemia.

Opublikowano

W TROPICAL BETTA jest liofilzowana ochotka, nie wiem jak ma się ona do mrożonki ale ogólnie ochotka nie jest polecana jako pokarm dla pysków. Myślę, że lepiej byłoby zainwestować w jeden lepszy pokarm (np. OSI Cichlid, Naturefood Premium Cichlid lub Premium Colour, New Life) a Betta, ICHTIO, Kirysek sobie podarować. Jeśli chodzi o Dafnię to moje saulosi zupełnie nie miały na nią ochoty. Jako uzupełnienie diety również polecam mrożonkę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie.

Tym pokarmem dla bojowników z ochotką, zgodnie z poradą nie karmiłem. Przez 2 tygodnie karmiłem:

Rano Tropical spirulina super forte, popołudniu Tropical Vitality & Colour.(to co miałem to nie był ichtio-vit tylko właśnie ten produkt).

Dzisiaj zakupiłem 500g Dainichi Color FX Sinking baby i 250g Ultima Krill Sinking baby. Zamierzam karmić:

- rano 6x w tyg. super spirulina forte

- popołudniu 4x w tyg. Color FX, 2x Ultima Krill

- 1x w tyg. głodówka

Czy takie karmienie będzie OK? Ewentualnie czasem dorzucę te Vitality & Colour od Tropicala, ale sporadycznie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podepne sie pod temat, co sadzicie o diecie dla P.Saulosi zskladajcej sie z takiego menu:

NF premium cichlid plant

NF premium cichlid S

Tropical spirulna forte

Do tego dokupie jakas artemie + mrozony szpinak,groszek, marchewke?

Mrozone jedzenie typu wodzien odpada poniewaz nie mam pewnego zrodla zakupu.

Zastanawiam sie ewentualnie nad zamiana NF premium cichlid S na NF premium color