Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem również młodym Malawistą ale nie początkującym akwarystą. Z tego co mówicie to pokarmy Tropicala są marnej jakości, wnioskuję iż w ogóle ich nie podawać. Pytam gdyż w większości sklepów zoo w Słupsku są same Tropicale, z czego to wynika tego nie jestem w stanie powiedzieć.

Opublikowano
Pytam gdyż w większości sklepów zoo w Słupsku są same Tropicale
Nie tylko w Słupsku ;) w większości sklepów znajdziesz głównie tropicala serę i tetrę, po prostu te firmy mają najlepszą dystrybucję i szeroki asortyment.
Opublikowano
Dzięki wszystkim, na pewno coś wybiorę dla pysiów a w Tropicala nie będę się zaopatrywał. :P

Coś w tym musi być. Ja znalazłem w szafce Tropicala i spróbowałem wsypać do akwarium. Nic nie chciało tego jeść :-)

Opublikowano

Nie wiem skąd ta fatalna opinia pokarmów Tropicala. Karmiłem latami (jak jeszcze nikt nie słyszał nawet o OSI) malawi i tange tropicalem i ryby były zdrowe i pięknie wybarwione i rozmnażały się jak szalone. Jakoś nie zauważyłem specjalnej róznicy po przejściu na bardziej markowe, a przeszedłem na nie bo własnie wszyscy polecali, jakie te pokarmy świetne. Najpierw Hikari, potem OSI i Nature food i teraz pewnie powinienem dainichi stosować i potem przejść na kolejny najlepszy i jedynie słuszny pokarm :) Nie dajmy się zwariować.

AAA bym zapomniał :) Ja jakbym wrzucił do akwa najbardziej nawet podły i beznadziejny pokarm i ryby by się na niego nie rzuciły to z miejsca bym uznał, że są chore a nie że im nie smakuje. Żarłki zjedzą wszystko i jeszcze poproszą o dokładkę ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Jakoś nie zauważyłem specjalnej róznicy po przejściu na bardziej markowe,
No ja widziałem różnicę gdy dokupowałem samice saulosi coral karmione właśnie tropicalem. Moje ryby (karmione głównie NF i dainichi) były pięknie pomarańczowe a dokupione blade coś miedzy żółcią a pomarańczem. Na początku od razu widać było które dziewczyny doszły, po ok miesiącu już ciężko było zgadnąć.

Dodatkową różnicą jest ilość odchodów, te "markowe" pokarmy są w większym stopniu trawione i odchodów jest mniej.

Co nie oznacza że tropical to zło i truje ryby :) Firma w swoim asortymencie ma lepsze i gorsze pokarmy a widać to również po ich cenie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziwi mnie trochę że nikt na forum nie reklamuje pokarmów liofilizowanych . Dla mnie jeżeli producent opisuje że w pokarmie dobrej jakości jest 25% substancji wiążącej czyli mąki a w niższej jakości zawartość ta wynosi nawet 50%,to coś jest nie tak. Tak dobra spirulina 36 zawiera : ryby, zboża, produkty zwierzęce i inne przetrawione składniki. Czy jest to dobry pokarm ? Podczas tradycyjnego suszenia tracimy lwią część witaminy c tak ważnej dla naszych ryb. Kiedyś ktoś mi powiedział : Te pokarmy robią duże firmy w których pracują fachowcy. A ja powiem tak : obecnie fachowcy produkują parówki w których nie znajdziecie mięsa, to jest interes i kolorowe opakowania. Nie twierdzę że wszystkie pokarmy suszone są złe, ale daleko im do ideału.

pozdrawiam:)