Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie odnosnie " walki z okrzemkami"

Wiem ze taka walka to .... hmm walka z wiatrakami i ze poprostu czakac ale mnie i pewnie wielu nowych malawistów wkurza to czekanie wiec kopie po necie info jak sie pozbyc tege dziadostwa igdzies wyczytalwm ze zastosowano dosc specyficzny sposób na pozbycie sie okrzemków prosze o opinie

Korpus narurowy wypełniony SEACHEM PHOSGUARD połaczony z filtrem zewnętrznym.

Czy ktos juz tek robił ?

Opublikowano

Produkt ten usuwa z wody fosforany i krzemiany. Ja używałem różnych podobnych środków.

Jednak w walce z okrzemkami na niewiele one się zdały.

U mnie akwa działa prawie rok i teraz dopiero zauważam że okrzemki pomału ustępują glonom zielonym.

Próbować zawsze można ale walka z okrzemkami to tak jak napisałeś "walka z wiatrakami"

Powiem tylko, że u jednych znikają szybciej u innych wolniej, więc Tobie życzę powodzenia i wytrwałości w walce z nimi.

Opublikowano

Ale ten preparat usuwa głównie fosforany i radzi sobie w przypadku sinic. Tobie potrzebny dobry "pochłaniacz" krzemianów (główny budulec okrzemek) a i to IMHO wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Opublikowano

Ludzie muszą sobie uświadomić, że okrzemek to glon. A glon w Malawi jest czymś zupełnie naturalnym. Niemal zawsze będziemy go mieć w akwarium, a z czasem w sprzyjających warunkach zacznie on ustępować zielonym glonom. W moim 10 miesięcznym zbiorniku w ostatnim czasie w miejscu brązowego coraz więcej mam zielonego :) Po miesięcznej nieobecności w domu, byłem wręcz miło zaskoczony widząc tą zieleń. Na wszystko trzeba jednak czasu.

Dobrze radzę by się z glonami a także z okrzemkiem zaprzyjaźnić :)