Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj

niedawno sam zakładałem akwa. ( poczatek lutego) . Ja zrobiłem tak na poczatek był " syfik" z filtra od żółwia ,potem Sera Bio Nitrivec w 2 dawkach po 100ml potem ze sklepu akwarystycznego duza gąbka ( z pracujacego akwa) i czekanie które mnie strasznie denerwowało To wyszystko na 300l akwa.. Etapy dajrzewania które sie pojawiały to masakra od " mlecznej wody " do okrzemków które sie teraz pojawiły .

o zakupie rybek w niedziele to zapomnij no moze jakies 3 szt ale startowe , wyglada na to ze u ciebie sam proces dopiero sie zaczyna , u mnie no2 nie skozyło az tak wysoko (było miedzy,08-1,6) ale potem faktycznie spadło . kolejny krok to wzrost no3 i tu koledzy maja raje jak juz osiagnie 80-100 to podmianka z 20% wody i po kilku dniach mozna zarybiac .

Wiem z własnych odczuc ze juz by sie chciało wpuszczac ryby nawet na poczatku ale naprawde posłuchaj kolegów z forum wiedza co mówia choc niekiedy wydaje sie ze " mądrkują"(bez obrazy Panowie ). U mnie dojrzewanie trwało prawie 3 tyg. Teraz pływa mi 38 rybek 3-4 cm do redukcji i wszystko jest ok .Pojawiły sie okrzemki( brazowy nalot) ale juz wiem ze nie nalezy z tym walczyc i tez czekam az ustapia tym zielonym .Głowa do góry i powodzenia

Opublikowano

Wiem,wiem...nie mam zamiaru jeszcze wkładać rybek skoro nic nie jest unormowane.

W poprzednim akwarium tak zrobiłam i skończyło się to śmiercią niektórych rybek....

Posłucham waszych rad i uzbroje się w cierpliwość,skoro podjęłam się opieki nad rybkami,musze stworzyć im najpierw optymalne warunki,niezależnie od czasu....:D

Opublikowano

Na razie podmiana wody jest niepotrzebna. O zarybieniu na tą chwilę zapomnij. Jeśli poziom No2 spadnie do 0 i zacznie wzrastać poziom No3 to wtedy można zacząć zbijać No3 podmianami i nie czekaj aż wzrośnie do 80-100ppm, No3 utrzymuj na poziomie ok 10-20ppm.

Opublikowano

Witam!!!

Mierzylam no2 i jestem w szoku :shock: :shock:

Teraz mam 3,3 :!:

Co teraz? Dodam,że Mierzylam tez no2 wody z kranu i jest poniżej 0,3, może zatem wymienić częściowo wodę w akwarium?

Dodam,że do dzisiaj lalam bakterie nitryfikacyjne...

P.s. Nie zakupiłam jeszcze testów no3...

Opublikowano

Data w stopce do data założenia akwarium ? Ryby mamy nadzieję, że jeszcze tam nie pływają... jeśli nie to wszystko w porządku cykl azotowy wystartował.

Poczytaj FAQ oraz wygogluj sobie hasło: cykl azotowy w akwarium - powinno rozjaśnić :)

Opublikowano

Nie podmieniaj wody. Szkoda, że nie masz NH3 wiedziałabyś czy amoniak został przerobiony w całości. Spokojnie, jak zacznie spadać to z dnia na dzień będzie dużo mniej. Cierpliwości :) Wiem, że to trudne, ale opłaca się.

Opublikowano

Oczywiscie rybki jeszcze nie pływają ;)

Cierpliwość mam,bałam się tylko,że coś jest nie w porządku...ale skoro tak ma być to niech tak będzie,a ja poczekam ;)

Skierowalam filtr na tafle wody,aby dostarczyć więcej tlenu....

P.S. Mój mąż wczoraj oznajmił,że w zasadzie to samo akwarium jest ładne i rybki nie koniecznie muszą tam pływać...oczywiście ironicznie ;)

Witam!!!

Wczoraj robiłam testy,a woda nadal bez zmian.... :-( nie robić jeszcze żadnych podmian?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!!!

Dzisiaj robiłam ponownie testy i ku mojemu zdziwieniu no2 spadło do poniżej 0,3!!!! ;D ;D

Dokładnie nie jestem w stanie ocenić, ponieważ poziom odczytuje się według koloru,a u mnie jest zolty :mrgreen::mrgreen::mrgreen: jest to jednak najniższa skala...

Co teraz? Niestety, nie mam testów do pomiaru no3...

Chciałabym jutro kupić pierwsze rybki i mam pytanie:

Czy dzisiaj zrobić podmiane wody?

Mam też nakierowany wylot filtra na tafle wody,aby dodatkowo zapewnić napowietrzenie,czy już tego nie robić?