Skocz do zawartości

totalny nowicjusz - start zbiornika 450l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam skrajnie inne doświadczenia w tym względzie zarówno w 375 l jak i 450 l stosowalem ta filtracje z powodzeniem i to latami. Ok żwir który miałem mógł ukryć zanieczyszczenia ale miałem i piasek w pozniejszym okresie i w 375 cały czas. Można się kłócić czy system wewnętrzny - zewnętrzny będzie skuteczniejszy czy nie lepszy byłby system narurowy z fbf ale przeciwko pierwszemu jak dla mnie przemawia brzydota wewnętrznych urządzeń i konieczność grzebania w baniaku a w drugim skomplikowanie przy montażu.

Jednak wskazane przez ciebie panaceum na rzekomą nieskuteczność kubełków w dziedzinie mechaniki jest nieprzekonywujace. Te za słabo dmuchajace urządzenia pozbawiasz gąbek i kneblujesz bardziej szczelnymi sznurkami aby wzmocnić filtracje mechaniczną ? Same kubły nie dawały rady a ze zmniejszonym przepływem już tak ? O tym że sznurek jest szczelniejszy od gąbek nie ma chyba co dyskutować sam wyrzucalem wkłady na rzecz gąbek w moim narurowcu aby zwiększyć przepływ. Plusem prefiltracji na pewno jest nie wpuszczanie w cykl części zanieczyszczeń no i nie otwieranie kubła ale właśnie dla tego proponuję kubeł mniejszy aby takie zanieczyszczenia eliminować. Teraz biologia. Po co mi większą ilość złoża skoro planowane kubły są i tak nadmiarowe ? Co do płukania gąbek można tego uniknąć stosując w kubełku mechaniku sama wate którą wyrzucasz. Dlatego ja też się lekko uśmiecham gdy ktoś tak zajadle zwalcza system z 2 kubelkami jako nie wystarczający :-) . Co do guru to na pewno nim nie jestem mam przemyślenia i swoje doświadczenia ale guru zawsze ma brodę a ja się gole ;-)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kupujesz korpus filtra narurowego

FILTR WODY korpus 10 narurowy 1/2 wkład piankowy (4001389188) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/40/01/38/91/4001389188@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@40/01/38/91@@AMEPARAM@@4001389188

i dwa przyłącza http://www.narzedzianonstop.pl/ogrodnicze/program-wodny/p,przylacze-z-gwintem-zewnetrznym-1-2-3-4-cala-cellfast,33348.html

Do tego jeszcze tylko wkład sznurkowy.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Montowanie jest bardzo proste - myślę, że moja kobieta by sobie nawet z tym poradziła ;P

Wystarczy kupić korpus narurowy z wkładem i już ;)

Opublikowano

Z otwarciem kubełka i jego wyczyszczeniem radzą sobie 8 latkowie w klubie który prowadzę ;-) nie demonizujcie też czyszczenia kubelka mechanika mi zajmowało to kilka chwil.

Opublikowano

porównanie otwieranie kubła, a korpusu to jednak słaby temat...zanim otworzysz 2 z 4 klamer kubła masz wymieniony sznurek w korpusie;)

Opublikowano

ok przyjmuje wasze argumenty oraz porady i bardzo wam za nie dziękuje!!!!!

nadal nie wiem co wybrać jako filtrację, ale im więcej za i przeciw konkretnym rozwiązaniom tym lepiej.

tak na marginesie bez waszej pomocy, a słuchają typa z zoologa u mnie w mieście już bym popełnił masę błędów, nie mówiąc o tym jak ten szanowny sprzedawca chciał mnie ograbić z kasy (za szafkę, akwa i pokrywę wyliczył mi 2700 złoty z RABATEM, tymczasem ja to samo kupiłem przez neta za 1100 zeta). Nigdy więcej mnie ten pan już w swoim sklepiku nie zobaczy.

to jeszcze takie pytanko które już się pojawiło w poprzednich postach ale gorąca dyskusja na temat kubełków sprawiła iż zostało ono pominięte:

a mianowicie chodzi mi o tyło do zbiornika.

czy jest konieczne?

jeżeli tak, to jakie tła polecacie, jakieś gotowe czy może jakieś samoróbki?

jeżeli samoróbki to z jakich materiałów?

bardzo ważna, a może najważniejsza pod tym względem jest dla mnie ESTETYKA tegoż gadżetu!

(mile widziane jakieś przykładowe fotki)

i jeszcze jedno: czy istnieje jakaś fachowa literatura w języku polskim o rybach z Malawi, czy jest podobnie jak z terrarystka i niestety jesteśmy skazani na pozycje obcojęzyczne?

Opublikowano

Tło nie jest konieczne jeżeli akwarium miałoby być widoczne z conajmniej dwóch stron : przodu i tyłu, jeżeli nie jest widoczne od tyłu zazwyczaj każdy daje tło. Jakie?? To już głównie kwestia gustu i zasobności portfela ;) jedni dają czarną bądź niebieska folię inni kupne tła 3D a jeszcze inni robią je sami np. ze steropianu bądź pianki montażowej pokrytej zaprawą np. CX5 która finalnie zostaje pokryta farbami akrylowymi bądź do zaprawy bezpośrednio przy jej rozrabianiu dodawane są barwniki do zapraw jest na ten temat sporo tematów zarówno na tym jak i na innych forach :)

Dobrym pomysłem wydaje mi się to abyś przejrzał klubową galerie wytypował tła które ci się podobają i pasują do twojej koncepcji akwarium a resztę w razie potrzeb później dopomożemy :)

Wysyłane z mojego GT-S5300 za pomocą Tapatalk 2

• Dziękuję 1
Opublikowano

Odnośnie filtracji to musisz przyjąć, że co akwarysta to inny sposób. Każdy ma jakieś swoje upodobania oraz spostrzeżenia- trafne lub mniej.

Jeśli chcesz mieć tanie i estetyczne tło polecam spienione pcv oczywiście w kolorze czarnym. Koszt takiego tła na twój zbiornik to około 50zł. Przy zastosowaniu takiego tła nie musisz nić kleić itd. Jak sam pewnie wiesz ciężko nakleić czarną folię aby nie wyszły jakieś bąble - przynajmniej mi się to nigdy nie udało. Jeśli masz więcej kasy to kup coś gotowego strukturalnego lub wykonaj sobie coś takie sam. Zajrzyj do odpowiedniego działu. Jest mega dużo ciekawych informacji oraz pomysłów na tła.

• Dziękuję 1
Opublikowano

@Edd

przejrzałem parę fotek zbiorników z tłem ze spienionego PCV i powiem: całkiem, całkiem!

Ładne, proste, estetyczne, niestety nietanie (konieczność zakupu całej tafli dość pokaźnych rozmiarów). Wielkie dzięki za fajny pomysł.

Mam (jak zwykle) pytanie jak wygląda czyszczenie takie PCV z glonów, czy jest to problemem? Oraz jak zamontować taką tafle wewnątrz zbiornika (nigdzie na forach nie znalazłem konkretnych wskazówek: silikon akwarystyczny czy może jakieś inne rozwiązanie)?

Opublikowano

To co napisałem w sprawie kubeł jbl1501 + prefiltr narurowy nie jest teorią która mi się przyśniła czy natknąłem się w kolorowym czasopiśmie ( Pani domu itp. ;-) ) tylko taki układ dział u mnie w akwarium gdzieś od roku. Nie zauważyłem dużego spadku przepływu. Resztę wytłumaczył Perez666 i Crav !!!