Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam acei 1 do 1 to jest nieporozumienie jest to ryba bardziej stadna ,cyrtocara zaś jest to dosyć spokojny czołg nie łączyłbym jej z silnie terytorialnymi rybami , nie łączył bym jej z żadną mbuną chyba że z labidochromis caeruleus . Dobierając obsadę musimy wziąć pod uwagę zachowanie pewnych gatunków , cyrtocara przy auratusie morze być agresywna , jest to duży czołg trzyma się w niskich partiach zbiornika i nie pozwoli sobie na jakieś fisiowania ;) Więc tak jak kolega Mieszek napisał albo nbuna albo non mbuna nie wszystkie samice non mbuna to śledzie , Pozdrawiam i powodzenia w hodowli

Opublikowano
Powracają do tematu P.Acei czy C. Moorii ?

Do jakiej obsady ??

P. Acei - 1+1 Zastanawiam się nad w/w acei, ryby strasznie ciapkowate i to mi nie pasuje. Dołożyć czy wymienić na Cyrtocara moorii ?

Nie możesz mieć wszystkich ryb agresywnych. I te mniej agresywne też są piękne. Jeżeli do red red który ma zostać polecam P sp acei jest to ryb bardzo spokojna na pierwszy rzut oka która pływa sobie w toni jak żadna inna ryba. Także wypełni górne partie zbiornika. Co do C moori miałem swego czasu przez kilka miesięcy i niczym się nie różni od P acei co do agresji. Ale jeżeli podchodzi do tarła to jest bardzo agresywną rybą. Na spokojnie zastanów się co chcesz, tak jak napisałeś nie wszystkie samiczki non mbuny są brzydkie -śledziowate. Ja nie tak dawno zmieniłem obsadę z mbuny na non mbunę ale nie ukrywam że mam jeszcze mbune. Obecnie posiadam P electre Likome, Copadichromisa ivory mloto, Protomelas taeniolatus Boadzulu , Sciaenochromis fryeri Iceberg, Aulonocara Jacobfreibergi Otter point i z mbuny msobo magunga która bardzo ładnie wypełnia kolorystycznie zbiornik. Tak jest na chwilę obecną bo msobo wyjdzie z tego baniaka do innego. A w to miejsce poszukam coś żółtego

Opublikowano

Dobra zrobimy tak, P.Acei wylecą do kumpla gdzie będą miały kolegów w ilości 6 sztuk, zamiast nich C. Moorii. Z bólem M. Auratus będzie musiał opuścić baniak, M. Msobo zostaną, M. Rl. ed-red postaram się załatwić kobietek najlepiej OB. Teraz tylko coś żółtego ? Co jeszcze oprócz L. caeruleus ?