Jargos Opublikowano 27 Lutego 2014 #1 Opublikowano 27 Lutego 2014 Witam, Wreszcie wystartowała 600 ! Na razie pracują tam sprzęty z poprzedniego akwa, ale docelowo miał być i będzie narurowiec. Instalacja oparta na instalacji zgrzewanej o przekroju 3/4" pracująca na pompie EuroTerm CFA 24-40-180. Poproszę was o pomoc w ocenie schematu oraz ewentualnym wyliczeniu potrzebnego sprzętu do złożenia tego cuda. W akwarium w niedalekiej przyszłości będzie automatyczna podmiana wody. A to schemat: Potrzebne elementy: Pompa - jest Korpusy 10" 3/4 - 6 szt Zawór kulowy ze śrubunkiem 3/4" z rączką - 9 szt Trójnik zgrzewany 3/4" - 6 szt Kolanko zgrzewane 3/4" - 10 szt Mufa z gwintem zewnętrznym 3/4"- 9 szt Mufa z gwintem wewnętrznym 3/4" - 1 szt Rura zgrzewka Pozdrawiam !
marcin_plock Opublikowano 27 Lutego 2014 #2 Opublikowano 27 Lutego 2014 Patrząc na załączony schemat pierwsze co przychodzi do głowy to zmiana tego szeregowego połączenia trzech korpusów. Osobiście poszedłbym w równoległe połączenie korpusów z ceramiką - co da mniejsze spadki ciśnienia.
Jargos Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor #3 Opublikowano 28 Lutego 2014 czyli za pompą mają być korpusy, a "pusta rura" na baypasie, tak ?
goldi_ Opublikowano 1 Marca 2014 #4 Opublikowano 1 Marca 2014 witam od niedawna eksploatuję 600l wyposażone właśnie w zespół filtrów narurowych napędzanych 3biegową pompą obiegową co. Po 2 przeróbkach mjących na celu głownie ustawienie pompy oraz uruchomienia automatyznej podmiany wody w dalszym ciągu nie jestem usatysfakcjonowany. Moje głowne zastrzeżenia dotyczą szybkiego zapychania sie gotowych wkładów i w konsekwencji spadek filtracji . Wczoraj w akcie rozpaczy wywaliłem wszystkie wkłady i : 1. przed pompą wykonałem filtr żwirowy jako prefiltr 2. za pompą umieśicłem 100mikro sznurkowy 3. 3 ostatni człon zasypałem zeolitem *adoptując wpierw zasobnik (wypływ wody znajduje sie w podłozu w baniaku mając w zamiarze robić za głowne złoże biologiczne) hmm - ciekawy jestem waszej opini o takim ruchu oraz oczywiście pilnie będe śledził poczynania kolegi w tej kwestii ps sorry za podłączenie sie do tematu
Jargos Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor #5 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 sytuacja finansowa zmusiła mnie do przesunięcia terminu zakupu sprzętu, ale wracam.. proszę o ocenę nowego schematu !
lufa555 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 #6 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Kolego Jargos, wystarczy Ci sam matrix jako biologia. Oczywiście wszystkie korpusy za pompą montujesz jak FBF. Nie potrzebne Ci 2 bajpasy. Wystarczy jak dasz jedną ciągłą rurę z zaworem i robi Ci bajpas na wszystkie korpusy. Schemat wygląda ok. Na matrixie i tak pewnie będziesz miał odkręcone na full zawory, więc siłą rzeczy woda poleci na wprost po najmniejszej linii oporu.
Rekomendowane odpowiedzi