Jump to content

Pseudotropheus crabro - rozmnażanie

harisimi

Recommended Posts

Pseudotropheus crabro to jedna z moich stałych propozycji do dużych Malawi - Mix. Obecnie mam je w klubie ale co ciekawe nigdy jeszcze nie widziałem tarła ... ba nigdy nie miałem przychówku od tych ryb a w kilku akwariach zamieszkały. Nie zawsze można to tłumaczyć pechem z doborem płci. Obcnie mam prawie na pewno ryby dwupłciowe wygląda na 2+2. ciekawy jestem waszych doświadczeń z tym gatunkiem. Miał ktoś przychówek ? Czy zauważył coś specyficznego ?

Doświadczenia z crabro miałem zupełnie odwrotne od Twoich. Miałem lata temu stado 7 sztuk, kupione już jako dorosłe ryby. 2 samce i 5 samic i dosłownie rozmnażały się jak przysłowiowe króliki i regularnie jak w zegarku. Akwarium 500 litrów. Już nie pamiętam czy pływały same, czy jeszcze był jakiś gatunek z nimi. Młodych z każdego tarła było bardzo dużo, 70-80 sztuk to standard a bywało więcej a nie były obficie karmione. Jakbym miał wybrać najbardziej płodnego mbuniaka, jaki pływał u mnie w akwarium, to na pewno wybrałbym crabro.

Tak, widziałem tarło, jak pływały w moim domowym akwarium. Wystrój standard, jak dla malawi piasek kilka wielkich kamoli, dużo gołego dna. Pływały tylko miesiąc i nie z wyboru a z musu, bo ich standardowy zbiornik miał przeprowadzkę i musiały poczekać aż wszystko zadziała. Potem pływały w 160/?/? z typowym wystrojem piachu i rur pcv :). Na pewno to nie kwestia wystroju, wody itp. że u Ciebie się nie rozmnażają. Stawiam na jedzenie, a ta ryba potrzebuje konkret zjeść. Wiem, że to pokarm wyklęty na tym forum (moim zdaniem niesłusznie, jak się wie co robi i nie ładuje go na kilogramy) ale pokarm je trochę ochotką, potrafi zdziałać cuda;) ewentualnie wersja light czyli shrimp mix, najlepiej w ogóle bez zieleniny tylko sama krewetka + coś z dużą ilością chityny i powinno zaskoczyć.

Myślę, ze to nie jest kwestia jedzenia ... akurat te obecne siedza z non - Mbuna i to Copadichromis i drapieznikami wiec totalnie miesne żarcie oparte na mrożonce. Moze do tej pory miałem pecha ( jednopłciowość ) a teraz mam je jeszcze zbyt krótko. Jak się wytrą to poinformuje ;).

• 3 weeks later...

No i wywołałem wilka z lasu ;) ... crabro się wytarły. Szyby w akwarium całe więc domniemam, że nic wielkiego się nie działo :D. Pełny pyszczek samicy i zaloty samca potwierdziły, ze to wszystko w ich przypadku jest standardowe a wcześniej miałem pecha.

crabro miałem koło roku... dorosły harem 1+3 nie było sytuacji kiedy by, samica nie nosiła, a i bywało że wszystkie 3 nosiły. Było tak, aż do sprzedaży... jeszcze kilka miesięcy po wyłowieniu widywałem jakiegoś malucha...