Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Dzisiaj zalalam zbiornik 200l z piaskiem i kamieniami do Malawi.

Teraz czekam trzy tygodnie i w związku z tym mam parę pytań:

Czy podczas dojrzewania akwarium mam włączyć światło i wyłączać jakby były ryby?

Czy grzałke tez podłączyć (sadze, ze nie,ale kto pyta...)

Mam na dnie piasek,który przed wlozeniem był dosyć dobrze wyplukany,jednak po zalaniu woda jest zupełnie metna... Włączyć wszystkie dwa filtry(wewnetrzny i zewnętrzny)?

Mam wewnętrzny eheim 2048 i zewnętrzny fluwal 204 czy poczekać, aż osad sam osiadzie i dopiero np.jutro włączyć filtry?

jeżeli filtry włączyć teraz to czy po kilku dniach umyć je z tego osadu,czy zostawić?

Czy wlać bakterie nitryfikacyjne,czy nic nie robić tylko czekać?

Gość pemergency
Opublikowano
Witam!!!

Dzisiaj zalalam zbiornik 200l z piaskiem i kamieniami do Malawi.

Teraz czekam trzy tygodnie i w związku z tym mam parę pytań:

Czy podczas dojrzewania akwarium mam włączyć światło i wyłączać jakby były ryby?

Czy grzałke tez podłączyć (sadze, ze nie,ale kto pyta...)

Mam na dnie piasek,który przed wlozeniem był dosyć dobrze wyplukany,jednak po zalaniu woda jest zupełnie metna... Włączyć wszystkie dwa filtry(wewnetrzny i zewnętrzny)?

Mam wewnętrzny eheim 2048 i zewnętrzny fluwal 204 czy poczekać, aż osad sam osiadzie i dopiero np.jutro włączyć filtry?

jeżeli filtry włączyć teraz to czy po kilku dniach umyć je z tego osadu,czy zostawić?

Czy wlać bakterie nitryfikacyjne,czy nic nie robić tylko czekać?

1. Zasypać fluvala po brzegi pierścieniami ceramicznymi (wkład biologiczny)

2. Włączyć wszystkie filtry (oczywiście nie myć ich po kilku dniach, najlepiej nie dotykać do końca dojrzewania akwarium)

3. Światło nie ma znaczenia.

4. Włączyć grzałkę i ustawić na 27-28 stopni.

5. Nasikać do kubka, jakieś 40ml i wlać do akwarium.

6. Wlać bakterie po 3-4 dniach, jeśli wlejesz je od razu to po prostu zdechną z głodu.

7. Zakupić testy kropelkowe JBL (NH3/4, NO2, NO3, PH)

8. Zrobić pierwsze testy po tygodniu i podzielić się wynikami :grin:

9. W czasie dojrzewania akwarium, zapoznać się z FAQ i poczytać tematy na forum odnośnie tego zagadnienia.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości...

Opublikowano

Ok,zrobię jak piszecie ;) juz zalaczylam wszystko...mniej więcej po jakim czasie taka metna woda zupełnie się wyklaruje?

Co do propozycji to po pierwsze nie mam nowego sprzętu....poza tym nie mam na to zbytnio czasu...chyba nie,ale dziękuję za propozycje ;)

Z tym moczem to konieczne?

Gość pemergency
Opublikowano
Ok,zrobię jak piszecie ;) juz zalaczylam wszystko...mniej więcej po jakim czasie taka metna woda zupełnie się wyklaruje?

Co do propozycji to po pierwsze nie mam nowego sprzętu....poza tym nie mam na to zbytnio czasu...chyba nie,ale dziękuję za propozycje ;)

Z tym moczem to konieczne?

Jeśli chodzi o mocz to jest to chyba najszybszy i darmowy sposób wprowadzenia amoniaku do zbiornika. Możesz również włożyć mięso mielone w siatce do akwarium i poczekać aż się zepsuje, ale trochę to potrwa. Ewentualnie zastosować wodę amoniakalną...

Tak czy inaczej bez amoniaku cykl azotowy się nie rozpocznie.

Opublikowano

Co jeszcze mogę zrobić, aby "wspomóc" dojrzewanie zbiornika?

Czy jak wleje mocz to także wlać bakterie nitryfikacyjne?

-- dołączony post:

Tak nawiasem to pierwsze słyszę,że w moczu znajduje się amoniak.Z tego co wiem nie czasem mocz plus kał daje amoniak?

Gość pemergency
Opublikowano
Co jeszcze mogę zrobić, aby "wspomóc" dojrzewanie zbiornika?

Czy jak wleje mocz to także wlać bakterie nitryfikacyjne?

-- dołączony post:

Tak nawiasem to pierwsze słyszę,że w moczu znajduje się amoniak.Z tego co wiem nie czasem mocz plus kał daje amoniak?

"Normy ilościowe amoniaku w moczu:

Wartość referencyjna 20 - 50 mmol/24 godz. Jednak należy pamiętać, że wartość ta jest zależna od wielu czynników, takich jak, np. wiek. Wysoki poziom amoniaku może pojawić się przy diecie wysokobiałkowej"

Na Twoim miejscu nie robiłbym "dwójki" do akwarium.

Co do bakterii to już Ci to napisałem wcześniej... więc pozostawię to bez komentarza...