Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niech mnie ktoś wyprostuje, bo nie wiem czy mam problem czy nie? Rozchodzi mi się o głośność pracy pompy aquaela. Czy ona powinna być słyszalna? Moja, że tak powiem "mruczy" jak lodówka niezbyt głośno , ale mruczy. Nie przeszkadza w dzień, ale w nocy trochę drażni ucho. W porównaniu kubeł hw-302 jest praktycznie niesłyszalny, jak szafkę otworzę to trochę słychać jak pracuje i przelewa wodę. I teraz nie wiem czy dostałem bubla czy to norma?

-- dołączony post:

ups chyba nie ten dział..

Poprawione ;)

Gość pemergency
Opublikowano
Witam. Niech mnie ktoś wyprostuje, bo nie wiem czy mam problem czy nie? Rozchodzi mi się o głośność pracy pompy aquaela. Czy ona powinna być słyszalna? Moja, że tak powiem "mruczy" jak lodówka niezbyt głośno , ale mruczy. Nie przeszkadza w dzień, ale w nocy trochę drażni ucho. W porównaniu kubeł hw-302 jest praktycznie niesłyszalny, jak szafkę otworzę to trochę słychać jak pracuje i przelewa wodę. I teraz nie wiem czy dostałem bubla czy to norma?

-- dołączony post:

ups chyba nie ten dział..

Poprawione ;)

Witam. Niestety ten aquael do najcichszych nie należy, jeśli mam być szczery, to jest to najgłośniejszy element w moim zbiorniku. Myślałem, że trafiłem uszkodzony model, zakupiłem drugi i jest tak samo. Także wygląda na to, że to norma...

Opublikowano

Też mam tego aquaela, próbowałem go nawet reklamować ale przysłali mi tylko inny wirnik, przez którego przepływ znacząco spadł, wsadzilem oryginalny a do głośności po prostu się przyzwyczaiłem, na szczęście nie musze przy nim spać

Opublikowano

Niestety nie znam głowicy o przepływie pow. 1500l/h aby była niesłyszalna. Przy tej prędkości obrotowej silnika, najmniejsza odchyłka w wyważeniu wirnika powoduje wibracje które przenoszą się na szybę akwa. tworząc z całego zbiornika pudło rezonansowe. Aquael spróbował to zjawisko ograniczyć tworząc specjalne przyssawki ale cudów nie ma ;). Zamocowanie głowicy w ten sposób aby nie dotykała szyb ani dekoracji zdaje egzamin, a tu najprostszą opcją jest postawienie jej na dużej gąbce.

Opublikowano
I teraz nie wiem czy dostałem bubla czy to norma?

...on ma sporą moc i niestety trochę go słychać!!! A wszystko zależy od stanu wirnika..Poradziłem sobie w ten sposób, że od czasu do czasu gniazdo wirnika smaruję wazeliną techniczną i powierzchnię po której ślizgają się łopatki i wtedy jest praktycznie niesłyszalny!!

..możesz też od czasu do czasu przyssawki w gorącej wodzie przegotować! Guma wtedy mięknie i też na jakiś czas trochę pomoże.

Opublikowano

aktualizacja dla potomnych. Po 5 dniach pompa nagle przestała być prawie słyszalna. Jutro miałem smarować ją wazeliną za radą Andrzeja, ale głośność spadła o 90% i nie ma tego natrętnego stukania został lekki pomruk w ogóle nie przeszkadzający, chyba coś się dotarło, spasowało, ułożyło etc. Już nie boję się, że nie usłyszę pękającej szyby;)

Gość pemergency
Opublikowano
aktualizacja dla potomnych. Po 5 dniach pompa nagle przestała być prawie słyszalna. Jutro miałem smarować ją wazeliną za radą Andrzeja, ale głośność spadła o 90% i nie ma tego natrętnego stukania został lekki pomruk w ogóle nie przeszkadzający, chyba coś się dotarło, spasowało, ułożyło etc. Już nie boję się, że nie usłyszę pękającej szyby;)

Pewnie się po prostu odpowietrzyła, także do następnego czyszczenia filtra :D

Gość pemergency
Opublikowano
czyszczenie co 7 dni, odpowietrzanie 5 dni... :D stary nie załamuj mnie

No niestety, takie uroki tej pompki. Możesz ją sam odpowietrzyć przechylając ją na boki kilkukrotnie w wodzie, oczywiście podłączoną.