Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ciągu zaledwie 2-4 dni rybki zaczęły padać jedna za druga objawy to od około 2 dni apatia pochowały sie wszystkie i specyficzne zmętnienie oczu tak jakby coś białego na nich było na reszcie ciała nie widać nic akwa 240 paręnaście rybek ph7.5, no3 7 dni temu mierzone około 20. Prosze o szybka pomoc jak nic nie zrobię to wszystkie padną.

Opublikowano

sprawdz wode w kranie, jesli no3 jest niskie, to podmien z 30%, wlacz napowietrzanie na maksa, mozesz dorzucic wegiel aktywny do filtra

Opublikowano

Kolejny trup i kolejne wyglądają jakby były w drodze wodę podmieniłem w kranie niskie no3. Ryby maja jeszcze co zauważyłem u yellow zaczerwienie w okolicy pyska.

Opublikowano

W miedzy czasie 2 kolejne sztuki wyłowiłem. Akwa zalane 17 maja ryby wpuściłem pok 4 tygodniach, filtry wew aquel 3 i fluval 304 żadnych radykalnych zmian nie dokonywałem ostatnio w akwa jedynie co odbiegało od normy to to ze dostały ze 2 razy żywy pokarm larwy komara ale dokładnie to samo podałem do drugiego akwa z gupikami tam nic sie nie dzieje.

Opublikowano

Nie możesz się sugerować tym że karmiłeś równiez gupiki. Larwa komara zyje w kwaśnej wodzie do tego brudnej, jej zjedzenie moze spowodować rewolucje u pysiów a dla gupika może to byc przysmak. Staraj się unikać podawania żywego pokarmu z niepewnego źródła. Apatia i zmętnienie oka mogłoby wskazywac na toksyny.

Opublikowano

Pokarm był z raczej pewnego źródła, z beczki którą mialem na działce dzis przelowie wszystkie ryby do innego akwa jeśli sytuacja sie poprawi to będzie jasne i będę zły na siebie bo już kilka sztuk padło.

Opublikowano

sorki, beczka na działce to pewne miejsce ?

nie raz widziałem jak nie jeden działkowicz spryskuje świństwem swoje drzewka a mgiełka leci wkoło po okolicy.

Opublikowano

Poza tym beczka najcześciej jest metalowa, najcześciej po lepiku i najczęściej rdzewieje. Oczywiscie moze być plastikowa i czysta a wtedy nie ma zagrożeń poza opryskami. Trudno jest powiedzieć jak jest u Ciebie

Opublikowano

nie tylko opryski ale i zdechłe z jakiegoś powodu owady które swój żywot kończą utopione w beczce, odchody ptaków no i w epoce np.ptasiej grypy cholera wie jaki ptaszek pije sobie z beczki wodę.

No ale to już przedstawiłem prawie opowiadanie katastroficzne.

Generalnie jednak majac działkę nigdy nie spotkałem się aby woda w beczce była czysta no chyba ze po wlaniu świeżej.