Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No tak , ale gdy sytuacja się powtórzy z tym że po podmianie NO3 będzie się utrzymywało ponad tydzień na jednym poziomie a nie będzie rosło to chyba coś znaczy nie? ..

[300] Malawi

to będzie tylko znaczyło jedno.

tyle ile przez tydzień rybki + bakterie nitryfikacyjne wyprodukowały NO3 zostało zdenitryfikowane przez wszystkie rodzaje bakterii ( w tym AzooPSB) w biologu, piachu i kamieniach.

Wcale nie będzie można wnioskować że to zasługa Azoo PSB. Ja w swojej testowej 112 i 20tce ryb ( wiem ławica śledzi ale już tylko chwila) powinienem mieć NO3 z 200 mg/l lub trzy razy w tygodniu wymieniać z 50 % wody a mam właśnie taką równowagę przy NO3 = 20 mg/l i przez miesiąc bez podmiany. Po miesiącu robię tylko 10% podmianę w celu usunięcia innych problemów poza NO3.

Przyroda na wielką skalę prowadzi proces denitryfikacji zupełnie bez pomocy Azoo PSB.

W reklamach większości produktów piszą znacznie więcej niż one na prawdę robią.

Jeśli masz ten śmierdzący specyfik i chcesz odpowiedzieć miarodajnie na tezę z jego reklamy cyt. za akwarystyczny24

"9. Natychmiast usuwa szkodliwą materię organiczną, amoniak (NH3), azotyny (NO2), azotany (NO3). "

to mogę ci wysłać

wodę RO z amoniakiem 1,6 mg/l

- najpierw zmierzysz swoim testem na NH4 a potem

Dolejesz tego śmierdziela i po godzinie zmierzysz ponownie poziom NH4 - wtedy zobaczymy czy natychmiast usuwa amoniak.:rolleyes:

to samo dla azotanów NO3 np. 100 mg/l w wodzie RO, chyba że sam posiadasz takie możliwości techniczne zrobienia miarodajnego testu.

Opublikowano

Zobaczymy jak to się będzie miało u mnie. Mam tą butelkę jedną , kiedy ją skończę pociągnę z 2-3 tyg bez podmian i zobaczę jaki poziom wtedy NO3 będzie miało u mnie własnie po tych 2-3 tyg. Jeśli się nie będzie różnił od tego co teraz podczas używania AZOO to wtedy stwierdzę że jest on zbędny.

[300] Malawi