Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W tym właśnie problem że nie mam pokrywy :P Mam belkę obecnie i

Krótki filmik z zachowania ryb podczas karmienia po dzisiejszej podmianie wody. Teraz ładnie, pięknie pływały i na żaden ruch nie zareagowały strachem. Dziwne ...

Mnie a także Ewci na płochliwośc pomogło usunięcie napowietrzacza w mechaniku. Chyba widzę u ciebie deszczownię i bąbelki powietrza. Czasami zbiera się powietrze i wylatuje głuchym bąblem jak stuknięcie. My nie słyszymy ryby reagują paniką.

W sprawie oświetlenia napisz na mój priva.

Gość pemergency
Opublikowano
Myślę właśnie żeby zastosować ledy. Albo naświetlacze 10w jak to mam w innym akwa albo żarówki GU10. Tylko mam problem bo nie mam jak tego przymocować. Nad akwa nie mam żadnej półki do której to moge przyczepić. Jest jakiś sposób żeby przymocować do szyby akwarium i podwiesić u góry?

Miałem podobny problem z montażem naświetlaczy jakiś czas temu... Zamontowałem je w końcu do świetlówek T5 :) za pomocą obejm do rurek 16mm.

W jednym akwarium są zamontowane na obejmy tego typu

$T2eC16R,!)wFIZ+YOdiDBSQuRjPLOQ~~60_12.JPG

w drugim natomiast na takie

72829.jpg

z tym, że w tym drugim przypadku najpierw obłożyłem świetlówkę gumową taśmą w miejscu montażu zacisków.

Naświetlacze w obu przypadkach trzymają się solidnie i nie opadają do wody. Waga naświetlaczy nie obciąża na tyle świetlówki żeby powodować jej wygięcie.

Opublikowano

Ja chciałbym zrobić jakąś oddzielną konstrukcję nie montować do belki. Belkę chcę całkowicie usunąć (sprzedać) i przymocować jakoś te żarówki

Gość pemergency
Opublikowano

No to w takim przypadku problemu w ogóle nie widzę, możliwości jest tyle na ile Ci fantazja pozwoli... Poszukaj wysięgników do mocowania HQI, przykręca się je do ściany akwa na zasadzie imadła. Chyba że pokrywę chcesz zostawić, wtedy możesz zrobić półkę szklaną mocowaną na silikon do ściany akwa a na niej położyć naświetlacze, lub pójść w diody cre i zmontować sobie aluminiową belkę. Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć...

Sent using Tapatalk

Opublikowano

Pokrywy nie mam są tylko szyby nakrywowe opierające się na wzmocnieniach akwarium.

Mogłbyś podesłać jakiś link do tych wysięgników ? Bo przeglądam i ceny są kosmiczne

Gość pemergency
Opublikowano
Pokrywy nie mam są tylko szyby nakrywowe opierające się na wzmocnieniach akwarium.

Mogłbyś podesłać jakiś link do tych wysięgników ? Bo przeglądam i ceny są kosmiczne

uchwyt montażowy do szyby

Soundlab Table Fixing Microphone Gooseneck Mount., Black: Amazon.co.uk: Musical Instruments

giętki wysięgnik 33cm

Heavy Duty Microphone Gooseneck, 330mm, Black: Amazon.co.uk: Musical Instruments

uchwyt montażowy do zamocowania ramienia naświetlacza

Black Internal Thread Gooseneck Base SoundLAB G127AA: Amazon.co.uk: Musical Instruments

Jeśli chodzi o ten ostatni to myślę, że znajdziesz coś bardziej odpowiedniego z wewnętrznym gwintem do zamocowania naświetlacza

Łączna cena za 1 komplet to ok 50zł + przesyłka

Gość pemergency
Opublikowano
Panowie, proszę trzymać się tematu wątku.

Fakt, sorki za ot

Opublikowano

Wracając do płochliwości ryb u mnie od 2 dni jest jakiś pogrom. Ryby tak się chowają, że myślałem, że wygryzły gąbkę i dostały się do kubełka na zewnątrz. Myślałem, że może moja garderoba i im nie pasuje. Okazało się, że przez 2 dni podchodziłem do akwarium ze szklanką Pepsi. Po odłożeniu szklanki po chwili ryby ponownie podpływały i domagały się żarcia.

Możliwe, że u Ciebie też coś znajduje się w pobliżu baniaka i powoduje ich płochliwosć. Sprawdż czy od momentu tej płochliwości nie było małego przemeblowania w pomieszczeniu lub nie doszła jakaś durnostojka :)