Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pisze pierwszy raz wiec jesli cos jest nie tak to z gory sorki.

Wiec problem jest skomplikowany : bardzo wysokie NO3 podmianki wody co 3 dni ok 30%. zbiornik 180l filtr wewnetrzny standardowy +zewnetrzny tetra ex700. kubelek pracuje od dwuch miesiecy i musialem wczoraj juz zabrac sie do czyszczenia bo juz bardzo spadla wydajnosc .Co sie okazalo wszystkie media we wnetrzu kubelka byly w miare czyste za to weze i orurowania zarosniete brazowym szlamem(moze to jakies glony) -czyto normalne? Co zrobic z NO3 ? wiem ze codzienne podmianki wody moga zbic poziom NO3 ale tez wyczytalem ze jest to tylko zwalczanie skutkow a mnie raczej interesuje usuniecie powodow problemu.

Czy ktos moze udzielic mi pomocy?

Opublikowano

wydaje mi sie ze w okolicach 100 w akwa i wlasnie pierwszy raz zrobilem test kranowy i tez nie wiele nizszy . Ale jeszcze jedna rzecz kiedy robie test kropelkowym api to wychodzi podobny kolor w akwa i kranie ale kiedy zrobie papierkowym to roznica jest kolosalna i kranowa tam wychodzi bardzo czysto.

-- dołączony post:

przenioslem temat do dzialu "woda"

Przeniosłem, skasowałem dubla. Można kontynuować ;)

Opublikowano

Pierwsza sprawa test paskowy jest kiepski i przekłamuje ! Jeżeli w kranie masz NO3 100mg to jest mega dziwne. No ale załóżmy że tak jest, to masz dwa wyjścia - hydroponika lub woda RO.

Opublikowano
wydaje mi sie ze w okolicach 100 w akwa i wlasnie pierwszy raz zrobilem test kranowy i tez nie wiele nizszy . Ale jeszcze jedna rzecz kiedy robie test kropelkowym api to wychodzi podobny kolor w akwa i kranie ale kiedy zrobie papierkowym to roznica jest kolosalna i kranowa tam wychodzi bardzo czysto.

-- dołączony post:

przenioslem temat do dzialu "woda"

Przeniosłem, skasowałem dubla. Można kontynuować ;)

aras co do testów api nie jesteś jedyny który ma z nimi problem

http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/pielegnacja-akwarium/nawozenie-akwarium/kalibrowanie-testu-no3-api-cos-tu-nie-tak-56395.html

kup chłopie doskonałe sprawdzone testy JBL bo tym api to tylko RO się zgadza.

Nawet nie wiesz co masz w kranie a co dopiero w baniaku.

napisz jaką masz obsadę i ile ryb ? jak pomierzych faktyczne parametry w kranie i baniaku to wracamy do NO3.

Przyczyn No3 nie usuniesz bo trzeba by usunąć ryby ale powalczyć o sensowny poziom warto.

Coś ci zaproponuję jak podasz rzetelne pomiary.

Opublikowano

Witam ponownie.Zakupilem test jbl no i tu niespodzianka-NO3 20-40 czyli spoko. dzieki jeszcze raz za pomoc.

A teraz jeszcze kwestja strasznie zaszlomionych na brazowo wezy filtra zewnetrznego.Czy to jest normalne ???